Prva u Bondstilu: Vojska, oružje, picerije, koncerti...

Izvor: B92, 03.Sep.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva u Bondstilu: Vojska, oružje, picerije, koncerti...

Prva televizija imala je ekskluzivnu priliku za razgovor s komandantom baze Bondstil na Kosovu Nikom Dučićem.

Dučić je, u intervjuu za Prvu televiziju, govorio o svom srpskom poreklu, porodici, obrazovanju. Takođe, govorio je i situaciji na Kosovu, dijalogu Beograda i Prištine, promenama koje je video od svoje prve posete 2010. godine.

Dučić je, istovremeno, našoj ekipi pokazao i kako izgleda i funkcioniše ovaj američki vojni kompleks koji finansiraju SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su u njoj smešteni i američki saveznici i partneri, prema operativnim potrebama.

"Recimo, pod mojom komandom je i turska četa, na severu imam i poljsku četu, ovde imamo i hrvatske helikoptere", kaže Dučić.

"Baza se nalazi na površini nešto manjoj od četiri kvadratna kilometara. Tokom godina se Bondstil smanjivao, smanjen je i broj vojnika, kako se smanjivao i broj vojnika okviru KFOR-a. Nekada je i broj objekata bio mnogo veći", objasnio je Dučić i dodao da su na brdima oko baze koja su danas gola nekada bili objekti, barake i štab prethodnih jedinica.

Kako je rekao, "Pre desetak godina bilo je skoro 50.000 vojnika KFOR-a na Kosovu. Danas nas ima oko pet hiljada".

"Sa tolikom infrastrukturom, troškovi održavanja i ostalog bili su veliki i morali smo da te troškove srežemo, vezano za objekte koji se ne koriste", dodao je on i naveo da su uspeli da baza danas bude u potpunosti funkcionalna.

U bazi se, inače, trude da vojnici imaju što normalniji život. Otud i Burger king, picerija, restorani... Čak i prostor za koncerte.

"Imamo dobrovoljački vojnički ansambl. Svirao nam je i jedan lokalni bend. Imamo i USO, to je organizacija koja putuje svetom i zabavlja vojnike. Imamo u planu jedan događaj za dva meseca, imaćemo tri srpska rok benda i tri albanska benda koji će svirati vojnicima. Pre toga, imaćemo srpsko folk društvo. Pokušavamo da organizujemo multietnička dešavanja i neke bilateralne susrete u bazi", kaže Dučić.

Vojnicima je na raspolaganju i bežični internet, a dozvoljeno je i telefoniranje.

"Za vojnike je bežični internet veoma važan da mogu da se čuju sa porodicom i prijateljima. To je velika razlika u odnosu na kada sam ja prvi put služio izvan Amerike, pre mnogo godina", objašnjava Dučić i dodaje da se tada čekalo u redu po sat vremena za telefonski razgovor od 10 minuta.

Bondstil je, ipak, pre svega vojna baza, a na konstataciju da se priča da se u Bondstilu krije mnogo toga što se ne pokazuje javnosti – podzemni grad, tajni tuneli, avioni… - Dučić odgovara da nema nikakvog podzemnog grada, niti tajnih tunela. Nema ni aviona, kaže i dodaje da imaju helikoptere blek houk.

"To su višenamenski helikopteri koji se koriste za prevoz vojnika. Ono što ovde uvežbavamo je da pomažemo u slučaju velikog požara, helikopter ima veliki rezervoar u donjem delu, može da pokupi vodu iz jezera i da posluži za gašenje požara. Takvu obuku takođe vršimo dok smo ovde", objašnjava.

U floti su i UH60 višenamenski helikopter medivak, namenjeni za hitne medicijske intervencije i evakuacije.

Ovaj pravi mali grad ima i bolnicu, vojnu policiju, kao i službu koja vodi računa o svakodnevnoj bezbednosti i infrastrukturi.

Dučić kaže da u Bondstilu ima mnogo žena u uniformi.

"Provešću vas kroz objekat, videćete ih puno. Ali imamo trenutno dosta misija i u američkoj vojsci ima dosta žena raznih specijalnosti koje kvalitetno izvršavaju zadatke. To nas čini različitim u odnosu na ostale armije", naglašava on.

U Bondstilu je, inače, sve napravljeno od drveta jer, kako kaže komandant ove baze, "to i nije trebalo da bude stalna baza". Ipak, dodaje, "Bondstil postoji 19 godina i trebalo bi da nastavi da postoji neko vreme".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.