Prof. Zoran Tomić: Kosovo bi moglo da dobije dvostruki status

Izvor: Beta, 01.Feb.2023, 13:24

Prof. Zoran Tomić: Kosovo bi moglo da dobije dvostruki status

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je danas da bi Kosovo i Metohija bez promena granica i kao sastavni deo Republike Srbije moglo da dobije "neometajuću zasebnu stolicu" u Ujedinjenim nacijama (UN). Obrazlažući svoj predlog, Tomić je agenciji Beta kazao da je dvostruki status Kosova bio i u Ustavu SFRJ iz 1974. godine. "Južna srpska pokrajina je bila funkcionalno direktno pripadajuća jugoslovenskoj federaciji, a istovremeno u sastavu Srbije. Mutatis mutandis bi trebalo da ostane i ubuduće, razume se u znatno promenjenim prilikama: KiM kao južni srbijanski entitet sui generis, a ujedno da mu kao takvom pripadne 'neometajuća zasebna stolica' u UN i drugim međunarodnim organizacijama, s fusnotom 'Republika Kosovo' i bez ikakvog tzv. obostranog priznanja", istakao je profesor Pravnog fakulteta. Komentarišući francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja, Tomić je rekao da bi Srbija trebalo da insistira na uključivanju Rusije i Kine oko konačne verzije teksta. "Srbija ne sme da pristane na aktuelne ultimatume. Javnost mora da se upozna sa svakom, i zvaničnom i pratećom, do sada možda skrivanom klauzulom tog dokumenta u nastajanju, kao i svih pretećih izjava glavnih zapadnih političkih igrača", naglasio je Tomić. Dodao je da bi Srbija trebalo da insistira i na kosovskom ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Profesor Pravnog fakulteta: Kosovo bi moglo da dobije dvostruki status

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2023

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je da bi Kosovo i Metohija bez promena granica i kao sastavni deo Srbije moglo da dobije "neometajuću zasebnu stolicu" u UN.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.