Priština se sprema za pregovore s Beogradom o integraciji severa

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2012, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština se sprema za pregovore s Beogradom o integraciji severa

Vlada Kosova će 10. septembra predstaviti plan o severu Kosova i Metohije, piše danas prištinski list "Koha ditore" i dodaje da će nekoliko dana kasnije početi dijalog kako bi se rešio problem i taj deo zemlje integrisao u kosovski ustavno pravni poredak.

List navodi da će Vlada Kosova iskoristiti sastanak 25 zemalja članica Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo (MUG), koje će 10. septembra u Prištini održati završni sastanak na kome bi trebalo da se donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti. MUG čine države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Predstavljanjem strategije za integraciju severa Kosmeta u ustavno pravni poredak zemlje, Vlada Kosova, kako navodi list, ispunjava još jednu međunarodnu obavezu iz izveštaja o progresu.

Prema dnevniku plan predviđa konsultacije sa predstavnicima tri opštine na severu Kosova i Metohije i opštine Severna Mitrovica koja treba da se formira kako bi počela primena plana Martija Ahtisarija, koji se zvanično neće pominjati kao osnov za rešavanje problema na severu zemlje.

Kosovo u tom dijalogu neće predstavljati isti tim koji je učestvovao u razgovorima o tehničkim pitanjima sa Beogradom, piše Koha ditore. Dijalog bi se na početku odvijao između predstavnika Vlade Kosova i Srba sa severa, međutim kako je za dnevnik izjavio jedan međunarodni predstavnik u kasnijoj fazi Srbija treba da bude deo dijaloga, kako bi garantovala ostvarivanje sporazuma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.