Kosovski plan za sever u septembru

Izvor: RTS, 16.Maj.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski plan za sever u septembru

Prištinske vlasti predstaviće plan pregovora za sever Kosova 10. septembra, kada je najavljen poslednji sastanak Međunarodne upravljačke grupe, prenosi "Koha ditore". U pregovorima neće učestvovati tim koji je predstavljao Prištinu u dijalogu sa Beogradom.

Kosovske vlasti će u septembru, kada se očekuje da bude proglašeno okončanje nadzirane nezavisnosti, objaviti plan dijaloga o severnom delu Kosova, gde većinski Srbi deceniju i više odbijaju integraciju u posleratni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosovski sistem, piše Koha ditore.

Prištinski list prenosi da plan predviđa konsultacije sa predstavnicima tri opštine na severu i opštine severna Mitrovica, kako bi na taj način počelo sprovođenje Ahtisarijevog plana, a da mu se ne pominje ime.

Izvori lista su rekli da će nosioci ovih pregovora biti drugi predstavnici izvršne vlasti Kosova, a ne pregovarački tim koji je predstavljao Prištinu u tehničkim pregovorima sa Beogradom.

Vlada Kosova će plan strategije za sever predstaviti 10. septembra, kada je u Prištini najavljen poslednji sastanak Međunarodne upravljačke grupe .

Na tom skupu će iskoristiti prisustvo zvaničnika 25 zemalja članica Međunarodne upravljačke grupe kako bi predstavili plan pregovora za sever Kosova. Očekuje se da nekoliko dana kasnije počnu pregovori, tvrde izvori lista.

Kao rezultat predstavljanja plana, zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova i koje su deo Međunarodne upravljačke grupe, doneće odluku o okončavanju nadgledanja nezavisnosti.

Na taj način će, prema pisanju lista, Vlada Kosova ispuniti još jedan kriterijum koji je Evropska unija tražila u Izveštaju o napredovanju, među kojima je i predstavljanje strategije za sever.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Kosova predstavlja plan dijaloga za sever u septembru

Izvor: Blic, 16.Maj.2012

Priština - Vlada Kosova će 10. septembra predstaviti plan o severu Kosova, piše danas prištinski list Koha ditore i dodaje da će nekoliko dana kasnije početi dijalog kako bi se rešio problem i taj deo zemlje integrisao u kosovski ustavno pravni poredak. ..List navodi da će Vlada Kosova iskoristiti...

Nastavak na Blic...

Kosovski falsifikat originala

Izvor: RTS, 16.Maj.2012

Bez dozvole suda i nadležnih institucija kosovske vlasti menjaju podatke o datumu rođenja i bračnog stanja stanovnika Kosova. Euleks počeo istragu...Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova bez dozvole suda ili matične službe na svoju ruku menja podatke o datumu rođenja i bračnog stanja žitelja...

Nastavak na RTS...

"Srbi sa severa neće dijalog sa PR"

Izvor: B92, 16.Maj.2012

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović kaže da se jedino kroz dijalog može doći do konkretnog dogovora o statusu Kosova i severa..."Priština je svesna da ne može imati uticaj i suverenitet na severu i pod pritiskom delova međunarode zajednice lansira...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.