Prikazan film Kosovo: Momenat u civilizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikazan film "Kosovo: Momenat u civilizaciji"

Beogradska premijera filma "Kosovo: Momenat u civilizaciji", održana je sinoć u kripti Hrama Svetog Save, koja je bila tesna da primi sve koji su želeli da gledaju film.

Film, čija je projekcija organizovana u saradnji GO Vračar i Hrama Svetog Save, govori o detinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska.

Pre početka projekcije novinarima se obratio reditelj filma Boris Malgurski, koji je rekao da je ovaj film važan kako bi svetskoj javnosti pokazali šta se dešava sa srpskim nasleđem na KiM, dali istorijski pregled, ali i pokazali Unesku da ne sme da primi Kosovo u članstvo.

Malagurski se zahvalio celom timu koji je učestvovao u realizaciji filma kao i institucijama koje su finansijski pomogle film a među kojima su Kancelarija za KiM i Ministarstvo spoljnih poslova.

Malagurski se osvrnuo na nedavnu premijeru filma u Parizu, koja je ujedno bila i svetska, rekavši da je ona izazvala burne reakcije zapadnog sveta, ali i da su pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se srpsko kulturno nasleđe na KiM uništava.

Prema njegovim rečima, film je osudio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a to je, kaže Malagurski, najveća pohvala filmu.

Nakon beogradske premijere, najavio je, sledi prikazivanje filma u drugim gradovima Srbije, ali i Evrope.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je toj opštini pripala čast da učestvuje u organizaciji projekcije filma i dodao da kroz film svako može da oseti kako KiM pripada Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.