Politika: Kosovo i Metohiji i stavovi o EU podelili opoziciju

Izvor: KMnovine.com, 09.Feb.2019, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika: Kosovo i Metohiji i stavovi o EU podelili opoziciju

U prekjuče potpisanom „Sporazumu sa narodom”, koji bi trebalo da bude stub i okosnica političkog programa opozicije, ujedinjene oko ideje rušenja aktuelne vlasti na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ne pominju se najvažnija državna i nacionalna pitanja.


   
Na protestu "1 od 5 miliona"    






Konkretno, odnos prema evropskim integracijama i rešavanju kosovskog čvora >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << kao ni to što nema jasnog odnosa prema vojnoj neutralnosti i eventualnom pristupanju NATO-u. Oko ovih pitanja očigledno nema dovoljno saglasnosti u opozicionim redovima.

Dok lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić borave u Briselu, na malo poznatom portalu „Govori Srbija” pojavio se i video-snimak na kome se vidi kako organizatorka protesta „1 od 5 miliona” Jelena Anasonović i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović u beogradskom hotelu „Hilton” razgovaraju sa predstavnicima američke ambasade. Portal „Govori Srbija” objavio je fotografije sa ovih sastanaka, kao i video-zapis na kojem se ne čuje o čemu su zapravo razgovarali.

Na objavljenim fotografijama Jelena Anasonović razgovara sa, kako je navedeno, trećim sekretarom ambasade SAD Katarinom Virdžinijom Valzak. Trifunović je za stolom sa Dejvidom Lindgrenom Gerenbekom, savetnikom u američkoj ambasadi, Nejtanom Albaharijem iz Ajzak fondacije i Denisom Ibišbegovićem iz inicijative „Ne davimo Beograd”.


   
S. Trifunović    
Sergej Trifunović nije za „Politiku” želeo da komentariše ove snimke i medijske napise, dok Anasonovićeva nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Istovremeno, SzS je saopštio da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić govorili u Evropskom parlamentu na skupu „Proces evropske integracije Srbije”. Sastali su se i sa predstavnicima Evropske komisije sa kojima su, kako je navedeno, razgovarali o političkim previranjima u Srbiji i zahtevima građana. Jeremić je naglasio da „Srbija više nije slobodna zemlja” i da je „režim Aleksandra Vučića otvorenim kršenjem Ustava i zakona, kao i do sada nezabeleženom zloupotrebom državnih institucija, izgubio demokratski legitimitet”, a Dragan Đilas da je „opozicija postigla saglasnost da više ne učestvuje u radu institucija u kojima je suspendovana demokratija”.


   
A. Vulin    
Na ove izjave lidera SzS juče je reagovao Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, navodeći da predsednik Vučić obilazi Pčinjski okrug dok „Đilas i Jeremić Srbiju pljuju i guraju u sukobe”. Ministarka i članica predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović poručila je da je EU dobro upoznata sa dešavanjima u Srbiji” i da smo sada „mnogo bliži EU nego za vreme vlasti Đilasa i Jeremića”.

Pristupanje Evropskoj uniji i rešenje kosovskog problema dva su najvažnija pitanja oko kojih se spore opozicione partije, potpisnice „Sporazuma sa narodom”. Pojedine članice zauzimaju suprotne stavove u vezi sa ovim najvažnijim unutrašnjepolitičkim pitanjima. S tim u vezi Pokret Dveri juče je saopštio da je članom četiri „Sporazuma sa narodom” navedeno da će opozicija „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese”. I da se upravo taj član sporazuma odnosi na preispitivanje dokumenata kojima se „bespravno rasprodaje državna imovina” i onih koji se tiču Kosova i Metohije. Ni ovo naknadno objašnjenje ne menja činjenicu da se reč Kosovo ne pominje u dokumentu.

Ova tačka sporazuma izazvala je najviše sporenja i podelila opoziciju na dve struje tokom pregovora oko sporazumu, izvestio je pre nekoliko dana informativni portal „Talas”. Jedna struja, kako je navedeno, formalizovana je osnivanjem SzS-a, a drugoj pripadaju Nova stranka, Stranka moderne Srbije, „Ne davimo Beograd” i PSG.

Jedna od opozicionih partija koje podržavaju zahteve opozicije vezane za izborne uslove, ali ne i „Sporazum sa narodom”, jeste i Demokratska stranka Srbije, čiji lider Miloš Jovanović za „Politiku” kaže da je preuranjeno i nelogično dogovarati se o „zajedničkoj listi” i „ekspertskoj vladi”. „U tom kontekstu nije baš najjasnije čemu bi služila ’ekspretska vlada’ ako bi se prethodno izborili za fer izborni proces. U slučaju normalnih izbornih uslova jedino je smisleno da svako izađe sa svojim političkim programom, koji bi morao da podrazumeva i odgovore na pitanja u vezi sa KiM i odnosom prema EU. Mi imamo jasne odgovore na navedena pitanja, kao i na glavno pitanje koje je u vezi sa uređenjem naše zemlje”, naglašava Jovanović.

Od dečijeg kulturnog centra do „Hiltona”Jelena Anasonović, jedna od organizatorki uličnih protesta, aktivistkinja je mnogih nevladinih organizacija, a na beogradskim izborima u martu prošle godine bila je 77. na listi Dragana Đilasa, i to kao kao članica Levice Srbije Borka Stefanovića. Anasonovićeva je zaposlena u Dečjem kulturnom centru u Zaječaru, ali je bila stipendista nekoliko organizacija. Prošle godine bila je i na obuci koju je organizovala Regionalna politička akademija (Regional Academy for Social Democratic parties) koju su osnovale Fondacija za evropske progresivne studije i američka organizacija NDI (National democratic institute). Ova organizacija je pružala podršku DOS-u tokom devedesetih godina, što je i navedeno na njihovom zvaničnom portalu. Sedište NDI je u Vašingtonu i usko je vezana sa američkom Demokratskom strankom. Osnovala ju je druga američka organizacija – NED (National Endowment for Democracy), koju je 1983. godine oformio američki Kongres, piše beogradska Politika.

KM novine podsećaju da je Ananosovićeva je na začetku protesta lagala o svom političkom angažmanu pokušavajući da se predstavi kao nestranačka ličnost, odnosno kao neko "iz naroda".

Jelena Popadić


  POGLEDAJTE VIDEO   🎥


Međutim, ova laž je brzo razobličena i iznedrila ogromnu sumnju u čitav pokret. Naročito jer su o Kosovu i Metohiji neki od vođa protesta izjavili da je za njih to "već rešena stvar" pa i da je "Kosovo država" čime nagoveštavaju da i ako dođe do promene vlasti, što bezmalo svi u Srbiji priželjkujemo, do promene politke prema najvažnijim nacionalnim pitanjima neće doći. A to jeste novi, ako ne i još veći problem na pomolu.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

 Izvor: Politika    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.