Politički komitet PSSE usvojio izveštaj o Kosovu

Izvor: Akter, 07.Dec.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički komitet PSSE usvojio izveštaj o Kosovu

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je danas preliminarni nacrt rezolucije na temu "Situacija na Kosovu i uloga Savete Evrope", u kojem se, pored ostalog, pozivaju prištinske vlasti da primene odredbe Briselskog sporazuma u vezi formiranja Zajednice srpskih opština

Usvojeni nacrt rezolucije će biti razmatran na sledećem zasedanju PSSE u Strazburu, od 25. do 29. januara naredne godine, kada se očekuje i njeno usvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u plenumu.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, delegacija Srbije je predložila četiri amandmana koja su prihvaćena, a njima se pozivaju prištinske vlasti da primene odredbe o formiranju ZSO, da se unapredi policijska saradnja u okviru postojehih mehanizama Unmik i Interpol, ukazuje na odbijanje članstva Kosova i Metohije u Unesko i izražava podrška procesiranju ratnih zločina.

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije pri PSSE Aleksandra Đurović rekla je da je srpska delegacija zadovoljna radom izvestioca i time što je Komitet usvojio rezoluciju, koja sasdrži brojne preoporuke koje će omogućiti primenu standarda SE na Kosovu i Metohiji.

"Važno je da svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji uživaju u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, vladavini prava i demokratiji. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je amandman kojim se obavezuju vlasti u Prištini da formiraju ZSO prihvaćen jednoglasno. To je jasan signal da su poslanici SE svesni brojnih opstrukcija koji dolaze od strane Prištine, kao i konstruktivne uloge koju Srbija ima u dijalogu", rekla je Đurović.

Rezolucija se bavi pitanjem poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, položaja manjina i demokratije na Kosovu i Metohiji i nije uzimao u obzir pitanje statusa.

Pored Đurović (SNS), u srpskoj delegaciji u radu Komiteta i debati o situaciji na Kosovu i Metohiji učestovovao je i Žarko Obradović (SPS).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.