SE: Nastavak dijaloga i ljudska prava ključ za Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Nastavak dijaloga i ljudska prava ključ za Kosovo

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz evropsku perspektivu za obe strane i jačanje poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava na Kosovu od presudnog su značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, ocenjuje se u nacrtu rezolucije o Kosovu koju će u januaru razmatrati Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

U nacrtu rezolucije koju je juče u Briselu jednoglasno usvojio Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi prvi prioritet Kosova trebalo da bude obezbeđivanje  poštovanja vladavine prava i borba protiv endemske korupcije, objavljeno je danas na sajtu Saveta Evrope.

"Široko rasprostranjena korupcija koja je prisutna u svim oblastima društva, na svim nivoima vlasti, pravosuđa i ekonomije ima negativan uticaj na život stanovništva na Kosovu, bez obzira kojoj zajednici pripadaju", navodi se u nacrtu teksta.

U nacrtu rezolucije sačinjenom na osnovu izveštaja koji je pripremio Augustin Konde pohvaljuje se napredak postignut u oblasti demokratije i uspešno organizovanje parlamentarnih izbora na Kosovu 2014. godine.

Istovremeno, Komitet PSSE osudio je svako ispoljavanje nasilja, posebno unutar parlamenta u Prištini, ocenjujući da zbog takvog ponašanja stanovništvo gubi poverenje u demokratske institucije.

U nacrtu rezolucije konstatuje se da je opšta klima u oblasti zaštite ljudskih prava i odnosa u zajednici poboljšana, ali se vlasti u Prištini pozivaju da nastave da ulažu napore u daljem poboljšanje ovih oblasti.

Politički komitet poziva PSSE da intenzivira dijalog sa Skupštinom Kosova, kao i da se izmeni sadašnji format za saradnju sa političkim snagama izabranim u Skupštinu Kosova.

Kosovska Skupština pozvana je da odredi delegaciju koja bi uključila u rad i predstavnike manjinskih zajednica.

Na sastanku političkog Komiteta u Briselu učestvovala je i srpska delegacija u PSSE, na čelu sa šeficom delegacije Aleksandrom Đurović, koja je, kako je saopšteno posle sastanka, predložila četiri amandmana koji su prihvaćeni.

Među njima je i amandman koji poziva vlasti u Prištini da primene odredbe Briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju skupštine RS.

Usvojeni nacrt rezolucije biće na dnevnom redu januarskog zasedanja Parlamentarne skupštine SE u Strazburu, od 25. do 29. januara 2016.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.