Petković: Sudska, a ne politička odluka. Borićemo se za oslobađanje uhapšenih Srba

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 12:27

Petković: Sudska, a ne politička odluka. Borićemo se za oslobađanje uhapšenih Srba

Petar Petković prokomentarisao je danas odluku Višeg suda u Kraljevu da se potvrdi optužnica protiv trojice tzv. kosovskih policajaca.

Policajci su pušteni da se brane sa slobode.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je to sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom da su trojica "Kurtijevih specijalaca" optuženi za krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

"Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji", rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

"Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u privtvoru. U centralnohj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odlika suda ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina", rekao je Petković.

Kako je rekao, u ovom trenutnu poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi.

"To uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Sudska, a ne politička odluka, borićemo se za oslobađanje svih uhapšenih Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2023

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice tzv. kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na Kosovu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

„Srbija nastavlja sa svojim igrama“: Kosovski ministar Svećlja o puštanju trojice policajaca da se brane sa slobode

Izvor: Danas, 26.Jun.2023

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja danas je, reagujući na oslobađanje iz pritvora trojice uhapšenih kosovskih policajaca, izjavio da "Srbija nastavlja sa svojim igrama" i da će nastaviti da policajce progoni na slobodi, pošto je protivnjih potvrđena optužnica, javljaju prištinski...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.