Pavlina je svedok kosovskog zaveta VIDEO

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 13:46

"Pavlina je svedok kosovskog zaveta" VIDEO

Kako kroz popularnu kulturu približiti ljudima, naročito deci i mladima, priče o stradanju i istoriji srpskog naroda i nacionalnom identitetu? Gosti emisije Jutro na televiziji Prva danas su bili članovi grupe Beogradski sindikat, Feđa Dimović i Boško Ćirković Škabo koji su govorili na ovu temu.

Oni su pokušali da daju odgovor na pitanje - koliko pop kultura mladima i deci može da približi neke istorijske događaje i nacionalno stradanje.

"Ako gledamo u nekom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masovnom smislu, naša deca verovatno ne znaju mnogo o istoriji, stradanju srpskog naroda, logorima i onome šta smo sve prošli i dovoljno, koliko bi trebalo. S druge strane, ima i neke sjajne omladine koja je mnogo više upućena u te neke istorijske stvari nego što smo mi bili u njihovim godinama i zaniteresovani su za te teme. Ima mnogo prostora da se radi sa omladinom, ali svakako bi trebalo biti masovnije. Mi smo imali talenat da sve to pretočimo u popularnu kulturu i da to ponudimo na jedan način koji će, za te mlađe generacije, biti primamljiviji i zanimljiviji, za razliku od knjiga i udžbenika", rekao je Feđa pa se osvrnuo na Pavlinu Radovanović, devojčicu sa Kosova i Metohije, koja peva srpske tradicionalne, kosovske i patriotske pesme.

"Ona je div devojčica. Možda je jedan od najboljih primera takve dece. Ona je živi svedok tog kosovskog zaveta koji je za naš identitet možda sada i najvažniji. Mi smo čak mnogo toga naučili od nje", kaže on, dok se Škabo osvrće na gnusne uvrede i negativne komentare koje je Pavlina nedavno dobijala na društvenim mrežama.

"Ja to baš i ne bih komentarisao zato što takav komentar samo svedoči o onome koji ga je uputio. Ona živi u jednoj skroz drugoj stvarnosti, od koje se okreću oči, za razliku od dece iz Beograda. To što se pisalo je ispod svakog nivoa. Sve to najviše svedoči samo o neznanju i nevaspitanju", ističe Škabo i dodaje:

"Takvim ljudima internet daje mogućnost da svašta pišu, a zapravo se iza takvih profila kriju tužni ljudi koji su nezadovoljni svojim životom pa traže pažnju u virtalnom svetu", zaključuje Feđa, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.