Pala kazna: Tzv. Kosovo nije pozvano

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:24

Pala kazna: Tzv. Kosovo nije pozvano

Tzv. Kosovo nije danas prisustvovalo potpisivanju sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa, javio je dopisnik Tanjuga.

Naime, Evropska Komisija povukla je poziv da se priključe ovom programu kao jednu meru koje Brisel sprovodi protiv Prištine.

Taj Sporazum je obuhvatao saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, a u ime Srbije potpisao ga je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Sporazum o Programu Evropske unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVA MERA EVROPSKE KOMISIJE PROTIV PRIŠTINE Kosovo ostalo bez poziva da bude deo programa "Digitalna Evropa"

Izvor: Blic, 30.Jun.2023

Takozvano Kosovo nije danas prisustvovalo potpisivanju sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa, jer je Evropska Komisija povukla poziv da se priključe ovom programu kao jednu meru koje Brisel sprovodi protiv Prištine, javio je dopisnik Tanjuga.

Nastavak na Blic...

Ministar Jovanović: EU praktično isključila Prištinu iz programa Digitalna Evropa

Izvor: Danas, 01.Jul.2023, 09:57

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da predstavnici Prištine nisu prisustvovali potpisivanju sporazuma "Digitalna Evropa do 2027. godine" o pristupu zemalja Zapadnog Balkana tom evropskom programu i ocenio da ih je EU praktično isključila iz tog programa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.