Ministar Jovanović: EU praktično isključila Prištinu iz programa Digitalna Evropa 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da predstavnici Prištine nisu prisustvovali potpisivanju sporazuma „Digitalna Evropa do 2027. godine“ o pristupu zemalja Zapadnog Balkana tom evropskom programu i ocenio da ih je EU praktično isključila iz tog programa vrednog 7,5 milijardi evra.

„Ta vest je prošla možda malo ‘ispod radara’, ali mislim da je bitno da naši evropski partneri konačno konkretnim primerom i političkim i ekonomskim pokazuju da shvataju ko na Kosovu i Metohiji, pravi problem, ko je taj koji želi sukobe, ko je taj ko ne želi da potpisuje ili poštuje niti jedan sporazum u poslednjih deset godina“, rekao je Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se Srbija pristupanjem projektu Digitalna Evropa, kome su pristupile Srbija, Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora, praktično svrstava u red zemalja članica EU, jer su ti fondovi sada dostupni svim srpskim kompanijama.

„Stvarno je to odlična vest za naš IT sektor i mogućnost za dalje rast, jer smo prošle godine ostvarili rekordan, recimo, izvoz IKT sektora od 2,7 milijardi evra, a već ove godine, prva četiri meseca, nastavljamo sa rastom od čak 43 odsto, kada je u pitanju izvoz. Dakle, naš IT sektor nastavlja sa daljim zapošljavanjem i u prvih šest meseci ove godine je povećan broj zaposlenih u ovom sektoru za oko 3.500“, kazao je Jovanović.

U pitanju su, kako je dodao, bespovratna sredstva i praktično mogu svi da konkurišu.

„Očekujem da će to biti različiti konzorcijumi i treba istaći da u našem IT sektoru već sad imamo više od 105.000 zaposlenih. To je sektor koji pravi veliki suficit kada je u pitanju izvoz. Dakle, stvaramo dodatnu vrednost, naša pamet i naša znanja prave tu vrednost koju izvozimo u Evropu i svet“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari