Izvor: JUGpress.com, 01.Jun.2023, 21:53

Osmani posle sastanka sa Vučićem: Spremni smo za održavanje novih lokalnih izbora

MOLDAVIJA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je njena zemlja spremna za održavanje novih lokalnih izbora na nemirnom severu zemlje, ako to bude u skladu sa zakonom.

Osmani je to rekla novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderom Evropske unije Žozepom Borelom na samitu u Moldaviji, prenosi Index hr.

Nasilni sukobi

Razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su bili deo međunarodnih napora da se smiri kriza na severu Kosova, koja je u ponedeljak izbila u nasilne sukobe u kojima je ranjeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 52 srpska demonstranta. Makron je rekao da su Francuska i Nemačka pozvale lidere Kosova i Srbije da što pre organizuju nove izbore u regionima pogođenim nedavnim građanskim nemirima.

On je dodao da su on i Solc dali kosovskom i srpskom lideru nedelju dana da odgovore na njihov predlog. „Ono što smo tražili od dve strane je veoma jednostavno: da se što pre organizuju novi izbori u četiri opštine, uz obavezu Kosova (da ih sprovede)“, rekao je Makron novinarima.

On je dodao da su zahtevali da srpska manjina izađe na izbore, kao i da Kosovo bez odlaganja reši problem uspostavljanja zajednice srpskih opština. Predsednici Srbije i Kosova uporno tvrde da žele da ublaže krizu na severu Kosova, ali nisu pokazali preteranu želju da odustanu od suprotstavljenih stavova.

Nisu se čak ni pozdravili na samitu

Kada su stigli na samit u Moldaviji gde se sastalo više od 40 evropskih lidera, Vučić i Osmani se nisu pozdravili iako su stajali samo nekoliko metara jedan od drugog na crvenom tepihu. Nekoliko desetina vojnika Kfora, snaga međunarodne zajednice pod vođstvom NATO-a, povređeno je u ponedeljak posle podne u sukobu sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan na severu Kosova.

Srpski demonstranti, među kojima ima nekoliko desetina povređenih, protivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u opštine posle izbora, koje su Srbi bojkotovali, prenosi Index hr. (kraj) LJS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.