Objavljen snimak haosa kod Kline, Srbin priveden pa pušten

Izvor: B92, 28.Maj.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen snimak haosa kod Kline, Srbin priveden pa pušten

Srbin koji je uhapšen kod crkve Svete Trojice u Petriču kod Kline je oslobođen, potvrdio je predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.

Šarković je Tanjugu rekao da je L.B. (53) bio priveden po prijavi nekolicine iz grupe Albanaca koji su tvrdili da ih je on provocirao.

Ranije je Koha, pozivajući se na kosovsku policiju, objavila da se L.B. sumnjiči za navodni masakr 1999. u selu Klina, a Šarković ističe da su to sve nezvanične informacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
L.B. (53) je bio priveden u dvorištu crkve i odveden u policijsku stanicu u opštini Klina.

Raseljeni Srbi koji su u Petriču pokušali da obeleže seosku slavu Svete Trojice napustili su selo oko 13.50 i pod pratnjom policije otišli prema Peći.

Srpski mediji sa Kosova i Metohije preneli su ranije da je troje Srba povređeno u Petriču kada ih je napala grupa lokalnih Albanaca koji nisu hteli da im dozvole da u lokalnoj crkvi obeleže seosku slavu.

Policija Kosova danas je intervenisala i uhapsila nekoliko osoba, tokom protesta Albanaca koji žele da spreče raseljene Srbe da u Crkvi Svete Trojice u selu Petrič kod Kline proslave slavu, javljaju prištinski mediji sa mesta zbivanja. Policija Kosova nije potvrdila da je bilo hapšenja.

Prema rečima portparola Policije Kosova za region Peć Dritona Rugovija, na protestu je učestvovalo između 50 i 60 stanovnika Petriča, sa 55 vozila.

Stanovnici protestuju zbog dolaska raseljenih Srba, za koje tvrde da su krivi za ubistvo 17 civila tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Trebalo je da Srbi seosku slavu proslave u Crkvi Svete Trojice. Ta crkva izgrađena je 1992. godine, a uništena je u junu 1999. Albanci, koje je prethodno rasterala Kosovska policija, ponovo su se okupili i opkolili raseljene Srbe koji su se nalazili u dvorištu crkve i u crkvi, gađajući ih i uzvikujući pogrdne parole.

Policija je privela predstavnika sela Gornji Petrič Ismeta Jagoba, a on je prethodno izjavio da je dolazak Srba provokacija i da su odlučili da im to ove godine ne dozvole.

"Obavestili smo policiju da im ne dozvoli, ali oni tek treba da dođu. Odlučni smo da ne prestanemo", rekao je Jagoba.

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić ocenio je da je blokada puta i sprečavanje raseljenih da barem jednom posete crkvu sraman čin koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi.

"Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", rekao je Jevtić.

Poslednji događaji na KiM u vezi gradnje puta kod manastira Visoki Dečani i kamenovanje Srba u Petriču, kod Kline, pokazuju nervozu prištinskih vlasti u finišu pregovora o trajnom rešenju kosovskog problema na kojem insistira međunarodna zajednica, ocenio je danas direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

Dragaš kaže da je poznato da kosovski Albanci ništa ne rade spontano i bez plana.

"Svaka njihova akcija je ili podržana ili instruisana od njihovih političara", naveo je Dragaš u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, reakcija OEBS-a i drugih međunarodnih zvanicnika govori da kosovski Albanci više nisu njihovi miljenici kao što su do sada bili, a Srbija i njeno rukovodstvo pokazuju ozbiljnost i snagu u čitavom ovom procesu.

"Dakle, njima je potpuno jasno da je nemoguće rešenje kosovskog problema koje će samo njima odgovarati i zbog toga pokušavaju da uspore i opstruiraju pregovore. Ovakve postupke kosovskih Albanaca, odnosno njihovih lidera, je mesecima unazad najavljivao predsednik Vučić govoreći o tome da oni ne žele iskrene pregovore i ispunjavanje Briselskog sporazuma, navodeći primer odugovlaćenja formiranja ZSO što je njihova najvažnija obaveza iz tog dogovora", naveo je.

Dragaš smatra da međunarodna zajednica i mentori kosovske nezavisnosti moraju sada izvršiti pritisak na njih, upozorivši ih jasno kuda vodi ovakvo njihovo ponašanje.

"Na Srbiju i na Srbe se više ne gleda u svetu kao na loše momke. Srbija i predsednik Vučić su od istih tih velikih sila proglašeni za faktor stabilnosti u regionu i to je ono što kosovskim liderima veoma smeta. Jer će, ispunjavanjem Briselskog dogovora Kosovo ući u jedan ozbiljan pravni okvir, a taj pravni okvir podrazumeva i suđenja za ratne zločine istih tih koji danas vladaju Kosovom", naveo je Dragaš.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.