Izvor: Radio 021, 07.Apr.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obijena crkva i opljačkana kuća povratnika na Kosovu

U protekla 24 sata obijena je crkva Svete Petke u Suvom Dolu kod Mitrovice, dok su nepoznate osobe izvele pljačku u povratničkom selu Brestovik kod Peći, javio je RTK 2 pozivajući se na izveštaj policije.

Kako prenosi ta televizija, Srbin iz Suvog Dola kod Mitrovice prijavio je policiji da su nepoznate osobe obile vrata crkve Svete Petke i ukrale novac.

U izveštaju policije se navodi da je polupan i enterijer crkve, navodi RTK 2 i podseća da je isti verski objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bio meta lopova i 18. februara ove godine.

U policijskom izveštaju navedeno je da je obijena i kuća jednog od srpskih povratnika u selu Brestovik u opštini Peć, a RTK navodi da je Srbin iz tog mesta kosovskoj policiji prijavio krađu, ali da nema podataka o materijalnoj šteti.

Kancelarija za KiM: Vandalski napad

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da su "vandalski napad" na crkvu Svete Petke i pljačka u selu Brestovik "još jedan dokaz da institucijama u Prištini nije stalo do zaštite Srba i njihovih svetinja", i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje.

U saopštenju se podseća da je prema podacima američkog Stejt departmenta u prošloj godini bilo više od 100 napada, i poručuje da će država Srbija znati i umeti da zaštiti svoje građane na Kosovu i Metohiji i nastaviti i dalje da se brine i radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na vekovnim ognjištima.

"Crkva Svete Petke u multietničkom naselju u severnom delu Kosovske Mitrovice obijena je, opljačkana i razlupana drugi put za dva meseca, bez poznatog i sankcionisanog počinioca, što rečito govori o tome šta prištinska administracija misli o sakralnim objektima SPC na KiM, dok se uporno upinje i na sve načine pokušava da postane članica UNESKO", navedeno je u saopštenju.

Ocenjuje se da su krađa i obijanje kuće srpskog povratnika u Brestoviku direktan pritisak na Srbe na celom Kosovu i Metohiji, ugrožavanje njihovih elementarnih ljudskih prava sa očitom namerom da se pretnjama, pljačkom, pritiscima, montiranim optužnicama zauvek oteraju sa i da ne pomišljaju da se ikada vrate na svoju dedovinu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.