Ne priznajemo nezavisno Kosovo

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne priznajemo nezavisno Kosovo"

Pariz -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić poručio je da je Srbija spremna da razgovara o nizu modela za rešavanje kosovskog pitanja.

On je dodao da niko, međutim, ne može da očekuje da ikada prizna nezavisno Kosovo.

Đelić je rekao da je Srbija spremna da pitanje Kosova rešava odmah, a da rešenje mora da se pronađe u okvirima četiri tačke koje je predsednik Srbije Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavio na Generalnoj skupštini UN u septembru.

„To su specijalni status za sever Kosova, status i sigurnost za sprske svetinje, sigurnost i bezbednost za Srbe koji žive južno od Ibra, kao i rešavanje pitanja imovine Srba na Kosovu", rekao je Đelić.

On je naglasio da je Srbija spremna da istražuje sve modele koji vode do istorijskog kompomisa Srba i Albanaca i u tom smislu naveo sporazum „Good Friday" između Republike Irske i Velike Britanije oko severne Irske, ali i modele dve Nemačke, Hongkonga, Olandskih ostrva, Južnog Tirola...

„O svemu tome razmišljamo i spremni smo da razgovaramo. Srbija ne želi zamrznuti konflikt i znamo da rešenje moramo naći pre ulaska u EU, ali Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova", poručio je Đelić i podvukao da se Srbija protivi podeli bilo koje zemlje.

„Srbija je protiv deljenja bilo koje zemlje, Srbije, BiH, a isto tako i dela naše teritorije – Kosova. Poenta je da se pronađe način da se suverenitert podeli, da se podeli moć i da se nađe rešenje prihvatljivo za sve", kazao je Đelić.

On je istakao da su aktuelne tenzije na Kosovu još jednom pokazale da unilateralne akcije ne doprinoše održivom rešenju i pozvao međunardone misije na Kosovu, UNMIK, Kfor i Euleks da ostanu u statusno neutralnom mandatu.

Prema Đelićevim rečima, Srbiji se stalno govori da prihvati relanost da kosovski Albanci ne žele vlast Beograda, ali da je isto tako realnost da velika većina kosovskih Srba ne želi vlast Prištine.

Govoreći o kandidaturi za članstvo u EU, Đelić je ponovio da je nedvosmislena podrška Francuske, koju je danas u Parizu istakao i francuski državni ministar za evropske poslove Žan Leoneti od ključnog značaja.

Kada je reč o odnosima Srbije i Francuske, potpredsednik vlade zadužen za evopske integracije je rekao da su oni na visokom nivou i pozdravio ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je Francuska završila krajem novembra.

Dobri odnosi, dodao je, očigledni su u svim sferama i podsetio je na dogovor o izgradnji metroa u Beogradu, za koji je Francuska već obezbedila kredit od 500 miliona evra, a njen ministar finansija Fransoa Baruan danas je obećao da će pomoći u prikupljanju ostalih 500 miliona.

To je konkretan rezultat sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje, ukazao je Đelić.

U primere uspešne saradnje on je naveo i pozitivno iskustvo velikih francuskih firmi u Srbiji - Mišelina, Tarketa i Lafarža, ali i značajno prisustvo francuskih banaka u srpskom bankarskom sektoru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.