Nastavljeno suđenje Ivanoviću i četvorici Srba

Izvor: Studio B, 07.Okt.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Ivanoviću i četvorici Srba

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici davanjem iskaza drugog svedoka odbrane.

Svoj iskaz danas je dao Dragan Milašinović, nekadašnji rukovodilac komercijalno-finansijskog sektora Feronikla, jednog od najvećih preduzeća na Kosovu 1999. godine.

Jedan od advokata Olivera Ivanovića Ljubomir Pantović izjavio je da je odbrana zadovoljna iskazom današnjeg svedoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji je, kao I prethodni svedok odbrane potvrdio da se Ivanović za vreme rata na Kosovu bavio svojim poslom zamenika direktora Feronikla.

"Danas je saslušan drugi svedok odbrane, mi smo zadovoljni tim svedočenjem, mislimo da je on u svom iskazu potvrdio ono što mi tvrdimo od početka - da Oliver Ivanović nije za vreme rata nije radio ono što piše u optužnici, nego da se bavio svojim poslom zamenika generalnog direktora Feronikla", rekao je Pantović.

Današnje ročište završeno je nešto ranije zbog obaveza sudija a sutra su na redu dva svedoka odbrane - Agim Deva I Nikola Kabašić.

Pantović je mišljenja da će dokazni postupak odnosno saslušanje svih svedoka biti završeno najkasnije do kraja novembra.

"Rekao bih da će za pripremu I izlaganje završnih reči svih učesnika biće potrebno otprilike mesec dana tako damislim da će se glavni pretres zaključiti do kraja decembra", kazao je on.

Kada je u pitanju mera kućnog pritvora za Olivera Ivanovića, Pantović je rekao da će, po njegovoj proceni, Ivanović u tom režimu dočekati i kraj suđenja.

"Trenutno je predmet kada se tiče sudskog pritvora u Apelacionom sudu u Prištini zato što se javni tužilac ponovo žalio na rešenje kojim je ponovo određen kućni pritvor odn.odbijena je njegova prvobitna žalba i mi moramo da sačekamo odluku Apelacionog suda. Međutim, mislim da je sve argumente tužilaštvo već potrošilo tako da očekujem da po tom pitanju neće biti nikakvih promena i po mojoj proceni Oliver Ivanović će kraj suđenja dočekati u režimu kućnog pritvora. Sumnjam, a želeo bih da tu bude nekakvih proimena ali lično mislim da će kućni pritvor trajati do kraja suđenja", kazao je Pantović.

Suđenje petorici Srba nastavljeno je juče davanjem iskaza svedoka odbrane, nakon što je iskaze dalo 55 svedoka tužilaštva.

Oliver Ivanović je nastavak suđenja dočekao je u kućnom pritvoru u kojem se nalazi od 21. septembra, kada je napustio mitrovičku bolnicu nakon višednevnog štrajka glađu.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija Roksana Komša.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.