Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 14:12

Narodna stranka podnela Rezoluciju Skupštini Srbije: Odbaciti nemačko-francuski predlog o KiM

Narodna stranka podnela je danas Skupštini Srbije Rezoluciju o principima za pregovore i zaštiti nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji kojom se odbacuje „nemačko-francuski“ plan i predviđa da se razgovori o budućem statusu moraju voditi isključivo u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Rezolucija 1244, i "na principima suštinske autonomije u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i garantijama".
Iz Narodne stranke poručuju da odbacuju nemačko-francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plan, i dodaju da se o budućem statusu Kosova i Metohije može razgovarati isključivo u Savetu bezbednosti UN.

"Skupština Srbije odbacuje takozvani nemačko-francuski plan za rešavanje statusa AP KiM budući da on ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije", navodi se u rezoluciji koju je danas u parlamentu predao šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić. 
"Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost AP KiM", navodi se u dokumentu.
U Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji ističe se da Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo samoproglašene države Kosovo u Ujedinjenim nacijama, piše u tekstu.
"Razgovori sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije (takozvani Briselski dijalog) mogu se voditi samo o tehničkim pitanjima, kao što je to bio slučaj do 2011. godine", navodi se u dokumentu.
Rezolucija narodne stranke, traži da se Vlada srbije obaveže  da vodi aktivnu diplomatsku kampanju u cilju sprečavanja članstva KiM u Ujedinjenim nacijama, Unesku, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.
Obratiti se predsednicima Rusije i Kine Dokumentom Narodne stranke je predviđeno da Skupština Srbije traži od predsednika Republike da se bez odlaganja pisanim putem obrati predsedniku Ruske Federacije i predsedniku NR Kine i da ih zamoli da kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva tzv. države Kosovo u Ujedinjenim nacijama.
"Obavezuje se Vlada Srbije da bez odlaganja i u punom kapacitetu nastavi međunarodnu diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja, te da uspostavi sistem ekonomskih i trgovinskih povlastica za države koje nisu priznale tzv. nezavisnost Kosova ili koje su povukle takvo priznanje", navodi se u rezoluciji.
Skupština u rezoluciji zahteva od Vlade Srbije i predsednika Republike da je redovno izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnim činiocima, kao i o „sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jovanović (Narodna stranka): Skupština da odbaci nemačko-francuski plan

Izvor: Beta, 02.Feb.2023, 10:29

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je neophodno da Skupština Srbije odbaci "nemačko-francuski" plan o Kosovu i Metohiji, jer ugrožava teritorijalnu celovitost i državni suverenitet, i da je ta stranka podnela rezoluciju kojom se taj plan odbacuje i jasno definiše državna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.