Na KiM ograničeno kretanje; Tači: Vlada Kosova grubo prekršila Ustav

Izvor: B92, 24.Mar.2020, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na KiM ograničeno kretanje; Tači: Vlada Kosova grubo prekršila Ustav

Vlada tzv. Kosova je preduzela je nove mere kako bi sprečila širenje koronavirusa,

Od utorka je zabranjeno kretanje građana i privatnih vozila između 10 i 16 časova i od 20 do 6 sati, javlja Zeri.

Ova mera zabrane ne odnosi se na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova za ljude i životinje/živinu) i za usluge i aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom (menadžment i osoblje vlade i opština iz ovih sektora: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvo, bezbednost i državna uprava).

U odluci se navodi da je omogućena sloboda kretanja za privredne subjekte klasifikovane kao važne prema NACE kodovima koje Ministarstvo ekonomije, rada, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da deluju u ovom vanrednom periodu u vezi sa pandemijom COVID-19, kao i sloboda prevoza robe i usluga za osiguranje rada lanca snabdevanja.

Od utorka je kretanje na ulicama dozvoljeno, ali ne više od dve osobe zajedno i uvek držeći međusobnu udaljenost od dva metra.

Zabranjeni su skupovi kako u javnim tako i privatnim sredinama, bilo otvorenog ili zatvorenog tipa - osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je izvodljivo rastojanje dva metra.

U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu uslugu, navedeno je u odluci kosovske vlade.

Institucije Vlade Kosova dužne su da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke, navodi se u odluci kosovske vlade.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji večeras da je odluka Vlade Kosova da ograniči slobodu kretanja građanima grubo kršenje Ustava Кosova.

Konferenciju je održao odmah nakon odluke Vlade Kosova da uvede dodatne mere za suzbijanje koronavirusa na Kosmetu.

“Bio sam primoran večeras da se obratim u kasne sate zbog opasne odluke za građane i bezbednost zemlje. Premijer Кurti i njegova vlada grubo su prekršili Ustav Кosova”, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima sloboda kretanja može se ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.

“Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje”, rekao je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.