Tači protiv mera kosovske vlade i Aljbina Kurtija

Izvor: RTS, 24.Mar.2020, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači protiv mera kosovske vlade i Aljbina Kurtija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da žitelji KiM i policija nisu dužni da sprovode odluku vlade za ograničeno kretanje jer je, tvrdi, protivustavna.
"Premijer Kurti i njegova vlada grubo su prekršili Ustav Kosova. To je protiv zakona i ustava. Odluka o ograničavanju kretanja predstavlja kršenje ustavom zagarantovanih prava građana", rekao je Tači u vanrednom obraćanju medijima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je vlada donela niz novih mera protiv širenja koronavirusa.

Prema Tačijevom tumačenju, ograničenje se može proglasiti samo deklaracijom o vanrednom stanju ali ono nije proglašeno i ne postoji.
"Garant sam funkcionisanja ustava i suprotstaviću se bilo kojoj instituciji koja krši ustav zemlje. Ni vlada ni bilo koja institucija nemaju pravo da krše ustav. Građani nisu dužni da poštuju ovu odluku. Ni policija ni organi bezbednosti ne bi trebalo da sprovode ovu odluku vlade, jer čine krivično delo", naglasio je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na KiM ograničeno kretanje; Tači: Vlada Kosova grubo prekršila Ustav

Izvor: B92, 24.Mar.2020

Vlada tzv. Kosova je preduzela je nove mere kako bi sprečila širenje koronavirusa,..Od utorka je zabranjeno kretanje građana i privatnih vozila između 10 i 16 časova i od 20 do 6 sati, javlja Zeri...Ova mera zabrane ne odnosi se na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih...

Nastavak na B92...

Policija Kosova: Sprovodićemo odluke; Tači tražio ocenu ustavnosti zabrane kretanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2020

Policija Kosova saopštila je danas da će sprovesti odluke nadležnih organa i da ih neće komentarisati..."Policija Kosova ne komentariše ili interpretira nijednu odluku. Policija Kosova je institucija ostvarivanja zakona i svih odluka nadležnih organa koje prema zadatku i policijskim ovlašćenjima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.