Mitrovske zadušnice na Kosmetu – groblje u Prištini zapušteno, bez policijske pratnje u Đakovici

Izvor: RTS, 04.Nov.2017, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrovske zadušnice na Kosmetu – groblje u Prištini zapušteno, bez policijske pratnje u Đakovici

Pravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice i ove godine na Mitrovske zadušnice organizovano su obišli grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Kosovska policija nije obezbedila pratnju raseljenim Srbima iz Đakovice, koji su nameravali da odu na zadušnice u svoj grad. Đakovčani su odustali od odlaska na sopstveni rizik, kao i Srbi iz Prištine, raseljeni u Nišu.
Nekoliko desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raseljenih Srba, na sopstvenu odgovornost, organizovano je stiglo iz Beograda u Prištinu. Deo groblja očišćen, drugi, veći deo i dalje u korovu, zapušten.

"Dolazim sa makazama, a i uzmem motiku. Dva groba do mojih roditelja, ja sam tu palila sveću, međutim ja sad tu ne mogu da priđem, to je čitava šuma," kaže Ljiljana Radević.
"Možda je tako i bolje. Na neki način, priroda - trnje i granje štitilo je spomenike od rušenja", smatra Jovan Živković.
Drugi pokušavaju da saniraju oštećenja na nadgrobnim spomenicima.
"Želimo da namestimo očevu sliku. Da li su druge padale, ili ih je neko odvalio, ne znam. Ne mogu da tvrdim, kada nisam video, kaže Slobodan Vukotić", raseljeni iz Prištine
Raseljeni su na groblju boravili sat vremena. U Prištini je nakon rata ostalo da živi dvadesetak Srba, od 40.000 koliko ih je bilo. Svoje pokojne sahranili su na gradskom pravoslavnom groblju.
Naspram njih, prizori praznih grobova. Raseljeni odnose ostatke svojih bližnjih iz Prištine. Odnose ih s Kosova i Metohije.
Paroh prištinski Saša Mitrović smatra da se prenošenjem smrtnih ostataka gubi se svaki trag o Srbima, jer, kako ističe, Srbi su odavde proterani, raseljeni.
"Još ako i mrtve odavde raselimo i isteramo, izgubićemo svaki trag o postojanju srpskog naroda i srpskog imena u ovom gradu", upozorava Mitrović.
Sandra Cvetković je rano ostala bez oca. Sahranjen je u Prištini tokom sukoba na Kosovu.
"On je umro 1999. godine, za vreme bombardovanja nismo bili u prilici da bilo šta uradimo. Onda je bila takva situacija kakva jeste, prošle godine smo podigli spomenik, da se zna gde je, da mu upalimo sveću", kaže Cvetkovićeva.
Nadgrobni spomenik Bobanu Cvetkoviću je jedini podignut u poslednjih 18 godina, na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji.
Organizatori obilaska grobova u južnom delu Kosovske Mitrovice bili su Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica i Crkvena opština Kosovska Mitrovica.
Organizovanih poseta bilo je i na groblju u Obiliću i Lipljanu.
Kosovska policija nije obezbedila pratnju raseljenim Srbima iz Đakovice, koji su danas nameravali da odu na zadušnice u svoj grad i obiđu grobove preminulih članova porodica.
Zbog nesigurnosti, od obilaska grobova svojih preminulih odustali su Srbi iz Prištine, raseljeni u Nišu.
Na većini pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji i dalje ima porušenih i polomljenih nadgrobnih spomenika.
Pored groblja u Prištini, u jako lošem stanju, zapuštena, zarasla u korov su i groblja u Đakovici, Orahovcu, Suvoj Reci, Mušutištu, Klini, Istoku. Do grobova se teško prilazi.
Lokalne samouprave na izvršavaju svoje obaveze, a dužne su da održavaju groblja, bez obzira na to da li su pravoslavna, muslimanska, jevrejska.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbi obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Izvor: Blic, 04.Nov.2017

Pravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice i ove godine na Mitrovdanske zaduššnice organizovano su obiššli grobove svojih najmilijih u južžnom delu grada...Iako je izostala pratnja kosovske policije, nije bilo incidenata, prenosi RTS...Organizatori obilaska grobova u južžnom delu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.