Milenko Pešić: Raspeto Kosovo

Izvor: KMnovine.com, 13.Avg.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenko Pešić: Raspeto Kosovo

"Ovakva patrijarhova zabrinutost za budućnost Kosmeta biće trn u oku svima koji su zaboravili na biblijsku izreku da "pravda drži zemlju i gradove" i koji su spremni da u ime neke lažne svetle budućnosti zažmure i poklone petnaest odsto teritorije".



IZ ARHIVE                                                                                                                               >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<


Kada sutra budemo slavili dan pobede ljubavi i dobrote Božje radosnim pozdravom "Hristos voskrese" naša srca ne mogu ostati gluva na reči patrijarha Pavla: "Imperativ svih hrišćana sveta jeste duhovna borba za ovaj svet i prevlast dobra u njemu".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Vaskršnjoj poslanici poziva sve nas da se radujemo i veselimo danu kada je smrt pobeđena, ali i da ne zaboravljamo stradanja i nedaće pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji, ali i mnogih naroda koji mukom i krvlju stečenu slobodu brane od nasilja globalističkog sistema.

"Raspeto Kosovo" poslednjih godina stalna je tema svih zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Gotovo da nema vaskršnje ili božićne poslanice u kojoj patrijarh ne apeluje da se pronađe pravedno rešenje, uz poziv srpskom narodu u južnoj pokrajini da izdrži sve nedaće i ostane na svojim ognjištima. "Hleba, sunca, vode i ljubavi Božje na Kosovu i Metohiji ima za sve nas", govorio je patrijarh.

Pre nego što je seo na tron Svetoga Save, vladika Pavle je kao episkop raško-prizrenski proveo 34 godine na Kosmetu. I u ona "mirna" vremena, kada se o tome nije mnogo govorilo, upoznao se sa svim nevoljama našeg naroda. Zato posle agresije NATO 1999. godine i velikog stradanja i progona Srba, iako u poodmaklim godinama, patrijarh Pavle nije propuštao da za Božić i Vaskrs bude na Kosmetu, sve dok mu je to zdravlje dopuštalo.

Tako i sada kada se bije odsudna međunarodna diplomatska bitka, svima koji gaze pravni poredak u svetu hladnokrvno presuđujući, ne samo o nametnutim rešenju statusa Kosova i Metohije, već i o čitavoj našoj istoriji, kulturi i državnosti, patrijarh Pavle poručuje:

"Na Kosovu i Metohiji vekovima traje golgota srpskog naroda. To vide i znaju svi osim onih koji su izabrali da budu slepi za gledanje istine i gluvi za slušanje pravde. Čujemo ’kovače’ kako užurbano kuju nove klinove i nova koplja sa namerom da se ponovi i produži golgota srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Sve to čine uz ’blagoslov’ onih koji se kunu u pravdu, slobodu i demokratiju – ali samo za sebe! Mi, ipak, još verujemo u savest objektivnog čovečanstva koje se skoro i potvrdilo na Međunarodnom sudu pravde u Hagu."

Ovakva patrijarhova zabrinutost za budućnost Kosmeta biće trn u oku svima koji su zaboravili na biblijsku izreku da "pravda drži zemlju i gradove" i koji su spremni da u ime neke lažne svetle budućnosti zažmure i poklone petnaest odsto teritorije. Zato je SPC još krajem 2005. poručila da, ako rešenje za Kosmet bude nametnuto, skupština treba da proglasi da je "izvršena okupacija jednog dela naše nacionalne teritorije".


Ali ako, ne daj Bože, srpski narod na Kosovu i Metohiji doživi još jedno svoje raspeće, strašnije od svih prethodnih, patrijarh nas podseća da ostanemo istinski hrišćani: "Ne kunimo, zlo ne mislimo".
Milenko Pešić,
Politika, 07.04.2007.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Sveti#Ilija #Sveti_Sava #Kosovo #Metohija #Srbija #Vera #Pravoslavlje #Kosovo #Metohija #Srbi

Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.