Вести:

уторак, 13. август 2019.

Миленко Пешић: Распето Косово

уторак, 13. август 2019. | Уреднички колегијум 0

"Оваква патријархова забринутост за будућност Космета биће трн у оку свима који су заборавили на библијску изреку да "правда држи земљу и градове" и који су спремни да у име неке лажне светле будућности зажмуре и поклоне петнаест одсто територије".

#Свети #Илија #Свети_Сава #Косово #Метохија #Србија #Вера #Православље #Kosovo #Metohija #Srbija

ИЗ АРХИВЕ                                                                                                                              



Kада сутра будемо славили дан победе љубави и доброте Божје радосним поздравом "Христос воскресе" наша срца не могу остати глува на речи патријарха Павла: "Императив свих хришћана света јесте духовна борба за овај свет и превласт добра у њему".

Поглавар Српске православне цркве у Васкршњој посланици позива све нас да се радујемо и веселимо дану када је смрт побеђена, али и да не заборављамо страдања и недаће православних Срба на Косову и Метохији, али и многих народа који муком и крвљу стечену слободу бране од насиља глобалистичког система.

"Распето Косово" последњих година стална је тема свих заседања Светог архијерејског сабора. Готово да нема васкршње или божићне посланице у којој патријарх не апелује да се пронађе праведно решење, уз позив српском народу у јужној покрајини да издржи све недаће и остане на својим огњиштима. "Хлеба, сунца, воде и љубави Божје на Косову и Метохији има за све нас", говорио је патријарх.

Пре него што је сео на трон Светога Саве, владика Павле је као епископ рашко-призренски провео 34 године на Космету. И у она "мирна" времена, када се о томе није много говорило, упознао се са свим невољама нашег народа. Зато после агресије НАТО 1999. године и великог страдања и прогона Срба, иако у поодмаклим годинама, патријарх Павле није пропуштао да за Божић и Васкрс буде на Космету, све док му је то здравље допуштало.

Тако и сада када се бије одсудна међународна дипломатска битка, свима који газе правни поредак у свету хладнокрвно пресуђујући, не само о наметнутим решењу статуса Косова и Метохије, већ и о читавој нашој историји, култури и државности, патријарх Павле поручује:

"На Косову и Метохији вековима траје голгота српског народа. То виде и знају сви осим оних који су изабрали да буду слепи за гледање истине и глуви за слушање правде. Чујемо ’коваче’ како ужурбано кују нове клинове и нова копља са намером да се понови и продужи голгота српског народа на Косову и Метохији. Све то чине уз ’благослов’ оних који се куну у правду, слободу и демократију – али само за себе! Ми, ипак, још верујемо у савест објективног човечанства које се скоро и потврдило на Међународном суду правде у Хагу."

Оваква патријархова забринутост за будућност Космета биће трн у оку свима који су заборавили на библијску изреку да "правда држи земљу и градове" и који су спремни да у име неке лажне светле будућности зажмуре и поклоне петнаест одсто територије. Зато је СПЦ још крајем 2005. поручила да, ако решење за Космет буде наметнуто, скупштина треба да прогласи да је "извршена окупација једног дела наше националне територије".

Али ако, не дај Боже, српски народ на Косову и Метохији доживи још једно своје распеће, страшније од свих претходних, патријарх нас подсећа да останемо истински хришћани: "Не кунимо, зло не мислимо".

Миленко Пешић,
Политика, 07.04.2007.



КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html

Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::    Хвала на интересовању

#Свети#Илија #Свети_Сава #Косово #Метохија #Србија #Вера #Православље #Kosovo #Metohija #Srbi

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине