MUP: Žalićemo se Interpolu zbog Haradinaja

Izvor: RTS, 02.Dec.2017, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Žalićemo se Interpolu zbog Haradinaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputiće inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi, saopštio je MUP.
Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema.

Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova već razmatraju detalje ove odluke i MUP će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije, saopštio je MUP.
Ranije danas, Tanjugu je u Ministarstvu pravde Srbije rečeno da Interpol ne može da ukine potrenicu protiv Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i još uvek je na snazi.
Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.
Međutim, poternica, koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradijnaja u toku, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde.
Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osimnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.
"Ukoliko Ramuš Haradinaj bude bilo gde dostupan našim organima gonjenja mi ćemo ga u svakom slučaju uhapsiti, jer za njim postoji aktivna poternica srpskog suda", poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Stefanović napominje da zbog svih srpkih žrtava i svih onih koji su stradali delovanjem Ramuša Haradinaja, država ne sme da ostane nema i Srbija ne sme da se ogluši o takvu vrstu zahteva.
"Nameravam da predložim ministarki pravde da već u ponedeljak obnovimo našu žalbu i da centralu Interpola u Lionu podsetimo zbog čega je potpisana poternica za Ramušem Haradinajem", naglašava ministar policije.
Pored svih proceduralnih razloga, kako kaže Stefanović, u žalbi će navesti i stvarne razloge, koji čine povlačenje te poternice nemogućim.
"Zahtevaćemo od Interpola da revidira svoju odluku i nadamo se da ćemo imati ponovo aktivnu poternicu koja će biti vidljiva u svakoj državi sveta", poručuje ministar policije.
Na sajtu Interpola, na spisku traženih lica, ne vidi se ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu.
Haradinajevo ime nalazilo se na sajtu Interpola na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.
Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu poternice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.
Nakon četiri meseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK.
Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje poternice protiv Haradinaja, kao i ukidanje poternice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.
Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslavije, sa sedištem u Hagu, je na kraju prvog suđenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Interpol ne može da ukine poternicu za Haradinajom, ali može da je "zamagli"

Izvor: Blic, 02.Dec.2017

Interpol ne može da ukine poternicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, kažu u Ministarstvu pravde Srbije...Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli"...

Nastavak na Blic...

Ministarstvo pravde: Poternica samo "zamagljena"

Izvor: Mondo, 02.Dec.2017

Interpol ne može da ukine potrenicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, kažu u Ministarstvu pravde...Foto: Printscreen/YouTube..Interpol, ističu u Ministarstvu,...

Nastavak na Mondo...

MINISTARSTVO PRAVDE: Interpol NE MOŽE da ukine poternicu za Haradinajem!

Izvor: RTV Pink, 03.Dec.2017, 00:07

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.