• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo pravde: Poternica samo "zamagljena"

Izvor MONDO/Tanjug

Interpol ne može da ukine potrenicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, kažu u Ministarstvu pravde.

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Međutim, poternica, koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradijnaja u toku, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde.

Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osimnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Na sajtu Interpola, na spisku traženih lica, ne vidi se ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu.

Haradinaj skinut sa Interpolove poternice!

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je skandalozno to što UNMIK preuzima ulogu države i ulaže prigovor Interpolu protiv poternica koje je raspisala Republika Srbija protiv Haradinaja i još 17 osoba i istakla da odluke sprskih pravosudnih organa ne može niko da ukida, pa ni Generalni sekretarijat Interpola.

Reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu koja je usvojila prigovor UNMIK-a i odlučila da Interpol više neće tretirati pomenute poternice, Kuburović je u izjavi za Tanjug podsetila da su one na snazi još od 2004. godine.

"Postavlja se pitanje da li uopšte UNMIK može da se poziva na Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010. godine, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine", rekla je Kuburović i dodala da je sporno što se nakon 13 godina preispituju poternice koje su sve vreme bile na snazi (i kod Interpola).

Haradinajevo ime nalazilo se na sajtu Interpola na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu poternice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputiće inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi, saopštava MUP.

Nakon četiri meseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK. Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje poternice protiv Haradinaja, kao i ukidanje poternice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Međunarodni sud za ratne žlocine u bivšoj Jugoslavije, sa sedištem u Hagu, je na kraju prvog sudenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

Komentari 94

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beka

Svi zlocini pocinjeni na KiM od strane Haradinaja ne mogu se "zamagliti".

Dane

Pravda je spora ali dostizna, moramo drzati svoj stav i ganjati ga dok nam ne dolija. Kad tad.

Marko

Takav zlocinac ne sme da utekne pravdi i istini!

special image