Kurti: Dostavili smo u četvrtak novi koalicioni predlog DSK-u

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2020, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti: Dostavili smo u četvrtak novi koalicioni predlog DSK-u

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je rukovodstvu Demokratskog saveza Kosova (DSK) predstavio novi predlog za koaliciju dve stranke za stvaranje nove vlade.

Navodeći da je predlog izneo na sastanku održanom u četvrtak, Kurti je u obraćanju predsednicima lokalnih odbora pokreta Samoopredeljenje ocenio da je nastupio "istorijski i odlučujući trenutak" koji će odrediti koju će Republiku i kakvu će budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << graditi ne samo za sebe već i za njihovu decu i generacije koje dolaze.

"Učinićemo mnogo da postignemo sporazum ali uvek u okviru Ustava i zakona, demokratije, republikanskog poretka i volje naroda izražene na izborima 6. oktobra", rekao je Kurti.

On nije konkretnije govorio o sadržaju novog predloga, ali je kazao da "sve što je do sada urađeno u okviru političkih postupaka, ne može da se vrati na prethodno stanje", imajući u vidu na izbor Glauka Konjufce za predsednika kosovskog parlamenta i zahtev DSK da dobije tu funkciju.

Komentarišući primedbe Asocijacije novinara Kosova o "nedostatku" informacija o sadržaju sastanaka sa liderom DSK Isom Mustafom, Kurti je rekao da sastanci nisu vest i da je vest postizanje sporazuma, kada on bude postignut.

"U skladu sa izbornim rezultatom, ponudili smo polovinu programa i vlade, zahtevajući da preduzmemo brže korake ka njenom stvaranju. Bili smo otvoreni za javnost kao nikada do sada. Pregovarali smo o koaliciji na javnim mestima kao što su stranačke kancelarije i najviša institucija, kosovski parlament. Mediji, a preko njih i građani, znaju kada idemo na sastanak, gde se održava i kada odlazimo sa sastanka. Ono što nismo mogli da ponudimo je tok koalicionih pregovora, jer bi to bilo kontraproduktivno", kazao je Kurti.

Obraćajući se rukovodiocima lokalnih odbora Samoopredeljenja ali indirektno i kosovskoj javnosti, pošto je ceo govor sa tog skupa objavljen na Fejsbuku, Kurti je rekao da se sada mora "strpljivo raditi i angažovati i da se čuvaju nervi".

"Ovi razgovori nisu laki. Još teži su u budućnosti pregovori s drugim vladama o raznim faktorima. Naravno da smo do sada mogli postići dogovor. Sutra je stoti dan od izbora 6. oktobra. Od tih 98 dana razgovarali smo o sastavu vlade tek nakon potvrđivanja rezultata. Izgubili smo 52 dana, čekajući da jedna stranka pređe cenzus, iako smo znali da to nema nikakvu ulogu u rangiranju naših partija, da to ne može promeniti pobedu Samoopredeljenja", naveo je Kurti.

Rekao je da je dva puta bio "direktno izložen opasnosti", i to 26. decembra kada je predložio Konjufcu za predsednika parlamenta bez prethodnog dogovora sa DSK, a drugi put 6. januara kada je takođe bez dogovora sa DSK, razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o mandataru za sastav Vlade Kosova.

Kurti je dodao da su na sastanku održanom u sredu, obe strane iznele svoje predloge, a da je u četvrtak dostavio dva nova predloga za koje je DSK zatražio vreme kako bi u stranačkim organima bile obavljene konsultacije.

Kazao je da neće govoriti o konkretnim predlozima koji su na stolu sa obe strane ali je rekao da će govoriti o onome što ne može da se dogodi.

"Nećemo se vratiti se kroz vreme i pretvarati se da se ništa nije dogodilo. Stvari su se desile, naši sastanci i napori su se desili, naše ponude su se dogodile, ustavni rokovi su se dogodili, održana je konstitutivna sednica skupštine. Dakle, ne možemo se pretvarati da se ovi događaji i rokovi nisu dogodili i da nisu svi to videli. Sada se moramo fokusirati na sadašnjost i na ono što se može dogoditi, na čemu radimo", rekao je lider Samoopredeljenja.

Potvrdio je da je tačno da ima približavanja u stavovima sa DSK i dodao da "ako se još malo približimo, sklopićemo dogovor".

"Imamo volju i interesovanje, ali ne mogu dati garanciju, jer to ne zavisi samo od mene. Spreman sam da se sastajem svaki dan, čak da se zaključamo i razgovaramo dok ne postignemo dogovor, ali to ne mogu reći i za drugu stranu", kazao je Kurti.

Dodao je da se mora jasno reći za šta se ko zalaže.

"Ne samo kao vođe i lideri, već i kao građani moramo jasno reći da ne možemo ići unazad, da ne možemo praviti kompromise sa budućnošću i da se nikada nećemo umoriti u odbrani svojih stavova i principa", rekao je Kurti. kurt
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti čeka da DSK razmotri novi predlog: "Sada moraju da se čuvaju nervi"

Izvor: B92, 12.Jan.2020

Priština -- Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je rukovodstvu DSK-u predstavio novi predlog za koaliciju dve stranke za stvaranje nove vlade...Navodeći da je predlog izneo na sastanku održanom u četvrtak, Kurti je u obraćanju predsednicima lokalnih odbora pokreta Samoopredeljenje...

Nastavak na B92...

Kurti poručio Tačiju da ne iznosi političke ocene o određivanju mandatara i da ne preti

Izvor: Danas, 13.Jan.2020, 12:18

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kandidat za mandatara za premijera Kosova Aljbin Kurti poručio je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da ne iznosi političke ocene i ne preti po pitanju određivanja mandatara za premijera Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.