Kurti čeka da DSK razmotri novi predlog: Sada moraju da se čuvaju nervi

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti čeka da DSK razmotri novi predlog: "Sada moraju da se čuvaju nervi"

Priština -- Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je rukovodstvu DSK-u predstavio novi predlog za koaliciju dve stranke za stvaranje nove vlade.

Navodeći da je predlog izneo na sastanku održanom u četvrtak, Kurti je u obraćanju predsednicima lokalnih odbora pokreta Samoopredeljenje ocenio da je nastupio "istorijski i odlučujući trenutak" koji će odrediti koju će Republiku i kakvu će budućnost graditi ne samo za sebe već i za njihovu decu i generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje dolaze

"Učinićemo mnogo da postignemo sporazum ali uvek u okviru Ustava i zakona, demokratije, republikanskog poretka i volje naroda izražene na izborima 6. oktobra", rekao je Kurti.

On nije konkretnije govorio o sadržaju novog predloga, ali je kazao da "sve što je do sada urađeno u okviru političkih postupaka, ne može da se vrati na prethodno stanje", imajući u vidu na izbor Glauka Konjufce za predsednika kosovskog parlamenta i zahtev DSK da dobije tu funkciju.

Komentarišući primedbe Asocijacije novinara Kosova o "nedostatku" informacija o sadržaju sastanaka sa liderom DSK Isom Mustafom, Kurti je rekao da sastanci nisu vest i da je vest postizanje sporazuma, kada on bude postignut.

"U skladu sa izbornim rezultatom, ponudili smo polovinu programa i vlade, zahtevajući da preduzmemo brže korake ka njenom stvaranju. Bili smo otvoreni za javnost kao nikada do sada. Pregovarali smo o koaliciji na javnim mestima kao što su stranačke kancelarije i najviša institucija, kosovski parlament. Mediji, a preko njih i građani, znaju kada idemo na sastanak, gde se održava i kada odlazimo sa sastanka. Ono što nismo mogli da ponudimo je tok koalicionih pregovora, jer bi to bilo kontraproduktivno", kazao je Kurti.

Obraćajući se rukovodiocima lokalnih odbora Samoopredeljenja ali indirektno i kosovskoj javnosti, pošto je ceo govor sa tog skupa objavljen na Fejsbuku, Kurti je rekao da se sada mora "strpljivo raditi i angažovati i da se čuvaju nervi".

"Ovi razgovori nisu laki. Još teži su u budućnosti pregovori s drugim vladama o raznim faktorima. Naravno da smo do sada mogli postići dogovor. Sutra je stoti dan od izbora 6. oktobra. Od tih 98 dana razgovarali smo o sastavu vlade tek nakon potvrđivanja rezultata. Izgubili smo 52 dana, čekajući da jedna stranka pređe cenzus, iako smo znali da to nema nikakvu ulogu u rangiranju naših partija, da to ne može promeniti pobedu Samoopredeljenja", naveo je Kurti.

Rekao je da je dva puta bio "direktno izložen opasnosti", i to 26. decembra kada je predložio Konjufcu za predsednika parlamenta bez prethodnog dogovora sa DSK, a drugi put 6. januara kada je takođe bez dogovora sa DSK, razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o mandataru za sastav Vlade Kosova.

Kurti je dodao da su na sastanku održanom u sredu, obe strane iznele svoje predloge, a da je u četvrtak dostavio dva nova predloga za koje je DSK zatražio vreme kako bi u stranačkim organima bile obavljene konsultacije.

Kazao je da neće govoriti o konkretnim predlozima koji su na stolu sa obe strane ali je rekao da će govoriti o onome što ne može da se dogodi.

"Nećemo se vratiti se kroz vreme i pretvarati se da se ništa nije dogodilo. Stvari su se desile, naši sastanci i napori su se desili, naše ponude su se dogodile, ustavni rokovi su se dogodili, održana je konstitutivna sednica skupštine. Dakle, ne možemo se pretvarati da se ovi događaji i rokovi nisu dogodili i da nisu svi to videli. Sada se moramo fokusirati na sadašnjost i na ono što se može dogoditi, na čemu radimo", rekao je lider Samoopredeljenja.

Potvrdio je da je tačno da ima približavanja u stavovima sa DSK i dodao da "ako se još malo približimo, sklopićemo dogovor".

"Imamo volju i interesovanje, ali ne mogu dati garanciju, jer to ne zavisi samo od mene. Spreman sam da se sastajem svaki dan, čak da se zaključamo i razgovaramo dok ne postignemo dogovor, ali to ne mogu reći i za drugu stranu", kazao je Kurti.

Dodao je da se mora jasno reći za šta se ko zalaže.

"Ne samo kao vođe i lideri, već i kao građani moramo jasno reći da ne možemo ići unazad, da ne možemo praviti kompromise sa budućnošću i da se nikada nećemo umoriti u odbrani svojih stavova i principa", rekao je Kurti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.