Kurc poručio iz Prištine: Imamo jasan stav...

Izvor: B92, 06.Nov.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc poručio iz Prištine: Imamo jasan stav...

Priština -- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio u Prištini da će Austrija podržati svaki sporazum koji u procesu normalizacije odnosa postignu Kosovo i Srbija.

"Imamo jasan stav. Vlada Austrije složiće se sa svakim sporazumom koji bude postigli Kosovo i Srbija. Mi podržavamo takav sporazum i niko neće biti protiv", kazao je Kurc na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hašimom Tačijem.

On je podvukao da će svaki sporazum, makar i korekcija granica ili razmena teritorija dobiti podršku Evropske unije ako se o tome dogovore dve zemlje. Upitan o procesu liberalizacije viza austrijski kancelar je rekao da su Evropska komisija i Evropski parlament doneli pozitivne odluke o liberalizaciji, ali da je sada sve u rukama Evropskog saveta.

"Tu ima veoma skeptičkih zemalja, zato sam ja vrlo pažljiv oko očekivanja za liberalizaciju viza. Evropska unija očekuje napredak u pitanjima vladavine zakona, ali je glavni prioritet dijalog Kosova i Srbije", kazao je on i dodao da bez sporazuma ni jedna ni druga zemlja ne mogu da idu napred u procesu evropskih integracija.

"Svi lideri koji rade na postizanju sporazuma imaće i zalužuju podršku Austrije. Vreme je da prošlost ostavimo iza sebe i da nastavimo put ka budućnosti. Ja to želim kao prijatelj Kosova i Srbije", kazao je Kurc.

Govoreći o transformaciji Bezbednosne snage Kosova Kurc je rekao da taj proces treba voditi pažljivo, uz konsultacije sa svim međunarodnim faktorima i uz široku raspravu unutar Kosova, jer se ne sme dozvoliti da taj proces izazove destabiliazacije u regionu.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je ubeđen da bi postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije dovelo do održivog mira između dve zemlje i u regionu.

Prema njemu taj sporazum treba da omogući međusobno priznanje dve zemlje, učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije i ubrzanje napretka u evroatlanskim integracijama.

Austrijski kancelar danas će se susresti i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i posetiti pripadnike austrijske vojske koji su deo međunarodnih mirovnih snaga – Kfora na Kosovu.

Austrija sada ima najviše vojnika u sastavu Kfora, 417.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc u Prištini o dijalogu sa Srbijom, vizama i vojsci

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Nov.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je u Prištini da je uspešan dijalog Beograda i Prištine i njegovo okončanje jednim zajedničkim sporazumom neophodno za postizanje mira, stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao i za njegovu evropsku perspektivu. "Federalna Vlada Austrije podržaće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

HLADAN TUŠ Prištini!

Izvor: Mondo, 06.Nov.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je veliku skepsu prema nameri Prištine da formira "vojsku Kosova" i da dobije viznu liberalizaciju EU. Bolje da se bavite dijalogom s Beogradom, poručio lider zemlje predsedavajuće EU...Foto: Beta/AP Photo/ Visar Kryeziu..Kurc je poručio da treba preduzeti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.