Krim proglasio deklaraciju o nezavisnosti - po ugledu na Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krim proglasio deklaraciju o nezavisnosti - po ugledu na Kosovo

Parlament Krima, Vrhovni savet usvojio je danas deklaraciju o nezavisnosti Krima i pripajanja te teritoriji Rusiji, koja se oslanja na Povelju Ujedinjenih nacija i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu iz 2010. "U budućnosti ne postoji mogućnost povratka Krima u sastav Ukrajine", izjavio je predsednik parlamenta Krima Volodimir Konstantinov.

Čeka se referendum da narod potvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << deklaraciju

 

U saopštenju parlamenta se navodi da je doneta deklaracija o nezavisnosti "polazeći od Povelje UN i niza drugih međunarodnih dokumenata, koji učvršćuju pravo naroda na samoopredeljenje, a takođe, primajući k znanju potvrdu Međunarodnog suda pravde u odnosu na Kosovo od 22. jula 2010. godine, da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti dela države ne krši ni jedna norma međunarodnog prava".

Poslanici Vrhovnog saveta Krima i Sevastopoljskog gradskog saveta doneli su deklaraciju o nezavisnosti - dokument "neophodan za pravno formulisanje ulaska Krima u sastav Rusije, kao i za sprovođenje referenduma u Krimu".  Za deklaraciju je glasalo 78 poslanika, od 81 prisutnog.

 

Konstantinov je izjavio da su sredstva za referendum o pridruživanju Krima Rusiji u iznosu od 1,7 miliona dolara obezbeđena iako je vlast u Kijevu obustavila uplate na račun administracije Krima.

  Krim je siguran šta hoće, a i Hag je već pokazao da to tako može

 

Prema usvojenom dokumentu, "ukoliko stanovnici Krima glasaju za pridruživanje Krima i Sevastopolja Rusiji kao konstitutivnog entiteta, Krim će posle referenduma biti proglašen za nezavisnu republiku".

 

"Na osnovu rezultata referenduma, Krim će se obratiti Rusiji da ga primi kao svoj konstitutivni entitet", piše u deklaraciji. U dokumentu se navodi da će Krim biti demokratska, sekularna i multinacionalna država.

 

Rusija smatra da je deklaracija o nezavisnosti Krima, koju je usvojio regionalni parlament ovog ukrajinskog poluostrva, potpuno legalna, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Krimski parlament je zakazao za 16. marta referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

 

Ruska Duma će 21. marta razmatrati predlog o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je slučaj sa Krimom, ali i ubrzanje procedure izdavanja pasoša građanima tih područja.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.