Kosovska vojska ima pravo da deluje i na severu

Izvor: B92, 06.Mar.2019, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovska vojska ima pravo da deluje i na severu"

Priština -- Bivši komandant KBS Kadri Kastrati tvrdi da je "zadatak broj jedan koji vojska ima zaštita granica Kosova".

Kako je rekao, "na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu".

RTK2 prenosi da je Kastrati za prištinske medije izneo tvrdnju da se prema "zakonima koji su usvojeni u skupštini koji otvaraju put za transformaciju KBS u vojsku, ovoj organizaciji ne može zabraniti da deluje na celoj teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova".

"Vojska nije formirana samo za jedan deo Kosova, već je formirana da zaštiti integritet i suverenitet zemlje. To znači da će granice tamo gde su, ako su ugrožene od bilo koga, vojska imati pravo da deluje na osnovu svojih ovlašćenja i obaveza da zaštiti granice Kosova. To znači da, na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu. Dakle zadatak broj jedan koji vojska ima je zaštita granica Kosova", tvrdi Kastrati.

Prema njegovom mišljenju, izjave zvaničnika Srbije da KBS nema pravo da interveniše na severu su "nepravedne".

"Beograd ne može da se izjašnjava o kosovskoj državi. Mi smo suverena država, a sve akcije u interesu države Kosova preduzimaju naše institucije. Kosovska vojska nije formirana kako bi napadala svoje građane, ali zakonska obaveza je zaštita života i imovine građana Kosova.

I građani Kosova koji žive na severu, bilo da su Srbi ili iz drugih zajednica, su građani Kosova, a vojska je odgovorna za njihovu zaštitu", tvrdi Kastrati.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kastrati: Kosovska vojska ima pravo da deluje i na severu

Izvor: Blic, 06.Mar.2019

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Kadri Kastrati tvrdi da je "zadatak broj jedan koji vojska ima zaštita granica Kosova" i da "na zahtev kosovskih institucija, predsednika, vlade ili skupštine, vojska ima pravo da deluje i na severu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.