Kosovo tužilo Srbiju visokoj predstavnici EU

Izvor: Press, 05.Mar.2013, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo tužilo Srbiju visokoj predstavnici EU

"Verujem da je ovaj dokument bio dovoljan da ubedi Srbiju da treba da ih ukloni sa teritorije Republike Kosovo", rekao je zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči.
List navodi da je dokumentovano prisustvo na severu Kosova pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i drugih bezbednosnih struktura Srbije.

Nakon jučerašnjih razgovora u Briselu, premijer Kosova Hašim Tači rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je da je postignut usmeni dogovor o povlačenju tih struktura. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, međutim, kazao da takvog dogovora nije bilo, jer Srbija i nema bezbednosne strukture na Kosovu.

Zeri, ipak, dodaje da je Evropska unija rešila da stavi na dnevni red dijaloga Priština-Beograd uklanjanje srpskih ilegalnih struktura iz oblasti bezbednosti tek kada je videla dokumenta Prištine.

Prištinski pisani mediji, inače, danas opširno javljaju o jučerašnjem susretu dvojice premijera, stavljajući u prvi plan da postoji saglasnost o formiranju zajednice srpskih opština, ali da nema saglasnosti oko njenih ovlašćenja.

Dnevnik Tribuna piše da se razgovaralo o paketu za sever Kosova i dodaje da se očekuje da "stvaranje asocijacija opština sa srpskom većinom na severu Kosova, funkcionisanje policije i sudova, kao i rasformiranje i integracija paralelnih struktura na severu bude deo sveobuhvatnog paketa za najproblematičniji deo Kosova".

Dnevnik Ekspres piše da Hašim Tači i Ivica Dačić nisu postigli sporazum, ali da su obojica izrazili optimizam da će se sve dogovoriti 20. marta, u sledećoj rundi razgovora.

Dnevnik Lajm navodi, pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, da je bilo pritisaka da se prvo ostvare postignuti sporazumi, a da se posle toga razgovara o obliku i statusu opština sa srpskom većinom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.