Vizna liberalizacija za Kosovo?

Izvor: B92, 19.Okt.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizna liberalizacija za Kosovo?

Brisel -- Evropska komisija očekuje da do kraja godine otpočne dijalog o viznim olakšicama za građane Kosova i Metohije, najavljuju predstavnici EU.

Komesarka za unutrašnje poslove EU Sesilija Malmstrom rekla je da se nada da će pregovori o viznoj liberalizaciji početi pre Božića.

"Nadamo se da ćemo decembra ove godine dobiti odgovore na listu pitanja koja nas brinu i nadam se da ćemo pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << božićnih praznika biti u prilici da sa Kosovom započnemo dijalog o vizama", istakla je Malmstromova.

Podsetivši da su vlasnici kosovskih pasoša jedini u regionu koji ne mogu da bez viza putuju u šengenski prostor, Malmstromova je rekla da "oni još uvek nisu ispunili sve potrebne uslove, ali ostvaruju veliki napredak”.

"Naravno, nije nam namera da ostavimo Kosovo kao izolovano ostrvo na Zapadnom Balkanu”, rekla je ona.

Malmstromova se osvrnula i na problem lažnih azilanata sa područja zapadnog Balkana, uz opasku da se uglavnom radi o Romima.

"Mi znamo da Romi nisu uvek na pravi način tretirani, da još uvek ima dosta diskriminacije i u kontaktu smo sa vladama da vidimo kako možemo da pomognemo”, rekla je ona.

I pored svega, zaključila je komesarka Malmstrom, "bezvizni režim sa državama Zapadnog Balkana veoma dobro funkcioniše” i dodala da gotovo svakodnevno sreće ljude koji su srećni što mogu da putuju po Evropi bez ponižavajuće vizne procedure.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vizna liberalizacija za Kosovo pre Božića?

Izvor: S media, 19.Okt.2011

Evropska komisija očekuje da do kraja godine otpočne dijalog o viznim olakšicama za građane Kosova i Metohije. Pregovori o viznoj liberalizaciji pre Božića? ..Evropska komisija očekuje da do kraja godine otpočne dijalog o viznim olakšicama za građane Kosova i Metohije, najavljuju predstavnici...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.