Kosovo ne sme biti uslov za EU

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ne sme biti uslov za EU

Dalji evropski put Srbije ne sme biti uslovljen Kosovom, složili se predsednici Srbije Boris Tadić, Češke Vaclav Klaus i Slovačke Ivan Gašparovič. Na sastanku u Pragu, predsednici Češke i Slovačke podržali integraciju Srbije i Hrvatske u EU.

Predsednici Češke Vaclav Klaus i Slovačke Ivan Gašparovič snažno su podržali integraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i Hrvatske u EU, istakavši da dalji evropski put Srbije ne sme biti uslovljen Kosovom. Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se na podršci. 

"Bez obzira na naše stavove o politici EU, mi smo na današnjem sastanku izrazili snažnu podršku članstvu Hrvatske u EU i budućem članstvu Srbije", poručio je Klaus na konferenciji za novinare u Pragu.

Na pitanje kako procenjuju izglede Srbije da 1. marta dobije status kandidata i da li ulažu napore da zemlje koje oklevaju ubede da podrže Srbiju, Klaus je odgovorio da Češka to forsira u svim prilikama.

"Jasno deklarišemo našu podršku Srbiji. Vrata EU ne smeju da budu zatvorena već se mora pružiti prilika svakoj zemlji koja to želi da učestvuje u procesu evrointegracije. To je naš jasan stav", naveo je Klaus. 

Slovački presednik Ivan Gašparovič istakao je da i Bratislava deli ovaj stav i dodao da EU ne može da uslovaljava Srbiju Kosovom.

"Srbija mora da bude ocenjivana na osnovu onoga što je postigla na planu ispunjavanja standarda", naveo je Gašparovič.

Tadić je istakao da svima u EU treba da bude jasno da "Srbija ne sme da bude uslovljavana Kosovom", posebno imajući u vidu da je učinila sve kako bi omogućila funkcionisanje sistema u Jugoistočnoj Evropi, uključujući i regionalno predstavljanje Prištine, ali tako da ne prizna Kosovo.

Govoreći o stavu Srbije kada je reč o članstvu u EU, srpski predsednik je rekao da je to "politička investicija" koja ima i pozitivne i rizične elemente.

"Ipak, za Srbiju ono iznad svega donosi korist", naglasio je Tadić.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je na pitanje da li deli stav o neuslovljavanju Srbije Kosovom, rekao da za sticanje statusa kandidata priznavanje Kosova nije bilo uslov.

"Videćemo dalji tok događaja. Ali podsećam da je Hrvatska na putu ka EU morala da ispuni i određene političke uslove i siguran sam da će to učiniti i Srbija", rekao je Josipović.

Susret predsednika Srbije, Hrvatske i Slovačke na poziv domaćina, predsednika Češke Vaclava Klausa počeo je u neformalnoj atmosferi predsedničkog zamka Lani kod Praga.

Češka i Slovačka, države nastale mirnim razdruživanjem Čehoslovačke 1993. godine, članice EU postale su 2004. godine.

Hrvatska je krajem prošle godine zaključila pretpristupne pregovore sa EU i 28. članica Unije trebalo bi da postane 1. jula 2013. godine. Srbija očekuje da 1. marta ove godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Sastanak, na koji su predsednici došli sa suprugama, održan je u zamku Lani koji je poznat i kao mesto gde je sahranjen prvi čehoslovački predsednik Tomaš Masarik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.