Kosovo, naša istorija i budućnost

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jul.2018, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, naša istorija i budućnost

U organizaciji Srpske crkvene opštine "Sveti Sava" i odbora SPKD Prosvjeta u Austriji u Beču je održana tradicionalna Vidovdanska akademija koja je ove godine bila u znaku gostiju s Kosova i Metohije - ansambla Kosovski božuri i Ivane Žigon.

Među brojnim gostima u opštinskoj sali 22. okruga bili su predstavnici diplomatskog kora Srbije, Crne Gore, BiH, kao i Predstaništva Republike Srpske, društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i kulturnog života srpske dijaspore u Beču.

Posebno inspirativna i emotivna bila je vidovdanska poslanica episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, koju su prisutni toplo pozdravili. On je ukazao na značaj Vidovdana po Srbe, ma gde živeli.

Gost iz Srbije Jevđa Jevđević, starešina Saveza Srpski soko, održao je Svetosavsku besedu, a kroz program akademije vodila je Gordana Janičić.

Umetnički deo programa bio je posebno zapažen, a zvezde su svakako bili gosti s Kosova i Metohije - Kosovski božuri i Ivana Žigon. Program koji su izveli pobudio je mnogo emocija među prisutnima.

Glasovi devojaka iz Kosovskih božura, stare srpske kosovske melodije i nadahnuto izvođenje Ivane Žigon učinile su ovaj Vidovdan posebnim.

Program je otpočeo pojanjem tropara Svetom knezu Lazaru u izvođenju Mešovitog eparhijskog hora "Kornelije Stanković", pod umetničkim rukovodstvom dirigentkinje Biserke Vasić, a zatim je usledio spektakl, u okviru koga su Kosovski božuri nastupili izvodeći pesme sa Kosova i Metohije.

Scenski nastup Božura simboličko je obraćanje vascelom srpstvu da vidi dokle dopiru naša istorija i naša budućnost.

Za kraj su Božuri otpevali "Dogodine na Kosovu", zajedno s horom i prisutnim narodom, što je bio poseban doživljaj za sve u sali i što će ostati u sećanjima onih koji su došli na ovu Vidovdansku akademiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.