Kosovo i Srbija upućuju policijske atašee u inostranstvo

Izvor: Southeast European Times, 07.Nov.2012, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Srbija upućuju policijske atašee u inostranstvo

Kosovo i Srbija upućuju policijske predstavnike u inostranstvo da rade sa drugim zemljama na borbi protiv kriminala.

07/11/2012

Muhamet Brajšori i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 7.11.2012.

Srbija i Kosovo uputili su policijske atašee u inostranstvo da pomognu pravosudnim vlastima u borbi protiv transnacionalnog kriminala, a pravni eksperti su to >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nazvali „značajnim korakom“.

Srbija trenutno ima atašee u pet zemalja -- Sjedinjenim Državama, Rusiji, Makedoniji, Rumuniji i Sloveniji. Ministri unutrašnjih i spoljnih poslova na Kosovu takođe su se nedavno dogovorili da pošalju čak pet atašea u inostranstvo.

Afrim Hoti, predavač međunarodnog prava i politike na Univerzitetu u Prištini, izjavio je za SETimes da je važno za Kosovo da ima stalne kontakte sa članovima EU. „U tom smislu vrlo je neophodno razmenjivati informacije preko tih kanala da bi se reagovalo i da bi se koordinisala borba protiv organizovanog kriminala“, rekao je Hoti.

Hoti je dodao da je ključno da se vlasti fokusiraju na borbu protiv kriminala na Kosovu, „ali ne vidim ništa loše u upućivanju takvog osoblja u naše [diplomatske misije u inostranstvu, sve dok se pridržavaju profesionalnih kriterijuma i poštuju budžetske mogućnosti“.

Dragan Đukanović iz Evropskog pokreta Srbije rekao je da su funkcije policijskih atašea -- koje delegira i finansira ministarstvo unutrašnjih poslova -- deo međupolicijskih odnosa.

„Ta pozicija je vrlo važna za uspostavljanje saradnje između organa unutrašnjih poslova nekih zemalja“, rekao je Đukanović. Portparol kosovske policije Baki Kelani izjavio je za SETimes da zemlja i dalje razmatra koliko će atašea uputiti i destinacije na koje će oni otići.

Mada atašei mogu da igraju ključnu ulogu u međunarodnom policijskom radu, eksperti u Srbiji i na Kosovu kažu da i dalje postoje pitanja koja treba rešiti.

Jan Litavski, savetnik za bezbednost u Centru za evroatlantske studije u Beogradu, rekao je da metoda izbora policijskih atašea mora da bude transparentna da bi njihov rad bio efektivan.

„Njihov status, ovlašćenja i odgovornosti nisu uređeni postojećim policijskim zakonom, pa bi to trebalo učiniti izmenama i amandmanom“, izjavio je Litavski za SETimes.

Profesor Dalibor Kekić sa Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu kaže da policijski atašei nemaju uvek potpuni diplomatski imunitet, ali tvrdi da bi trebalo da ga dobiju.

„Da bi se unapredile bezbednosne situacije na regionalnom i globalnom nivou, kao i međunarodni odnosi na tom polju, neophodno je ojačati policijske atašee istim ovlašćenjima koja imaju i druge diplomate, čak poput vojnih“, rekao je Kekić.

Na Kosovu je policijska saradnja sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama otežana, jer mnoge zemlje ne priznaju formalno njegovu nezavisnost. Saradnja sa Interpolom i njegovim centrima obavlja se preko Interpol UNMIK-a, kancelarije koja funkcioniše u sklopu Misije UN na Kosovu. Saradnja sa Srbijom vrši se preko EULEKS-a.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.