Kosovo i Metohija: Badnje veče u Žerovnici, manastir Svetog Save ERP u egzilu (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 09.Jan.2020, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Metohija: Badnje veče u Žerovnici, manastir Svetog Save ERP u egzilu (VIDEO)

Iako prognana sa Kosova i Metohije, Srpska pravoslavna Crkva je i ove godine svečano proslavila Badnji dan i paljenje badnjaka na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji


   

   




Naime, kanonski poredak Srpske pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji drastično je narušen nezakonitim progonstvom episkopa raško-prizrenske eparhije, vladike >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Artemija, i uzurpacijom hramova i administracije od strane nezakonitog episkopa Teodosija dovedenog iz političkih razloga u šta smo imali pregršt prilika da se uverimo tokom prethodne decenije.

Ipak, deo vernog naroda koji je odbio da se povinuje bezakonju i ostao u svojoj kanonskoj Eparhiji, danas se nalazi u progonstvu, odnosno egzilu. Okolnosti ne uspevaju da smute pravoverne koji uspešno odolevaju ovim iskušenjima. To je i ove godine pokazalo nekoliko dsetina vernika svečanim osvećenjem i paljenjem badnjaka kako nalaže pravoslavno predanje, srpski običaji i tradicija.

Nastojatelj manastira Svetog Save pri Eparhiji raško-prizrenskoj u egzilu, protosinđel Damjan, podsetio je na značaj posta kao pripreme za ovaj radosni hrišćanski praznik, Božić.

"Ovih nekoliko nedelja pripremnih, razrešavala su se prvo deca, pa su posle majke, juče su se oci razrešavali, a evo sutra se razrešava Otac naš Nebeseki. I šalje nam jedinorodnog Sina Svoga, i zato da se svi radujemo tom poklonu sa Neba. Mi to ničim nismo zaslužili, i zato to jeste najveći poklon koji smo dobili. I, kao što vidimo na ovoj ikoni Božićnoj, koju celivamo, Gospod naš dolazi kao beba ali on je već povijen u smrtne zavoje. Ne u pelene već u smrtne zavoje, zato što On dolazi da umre za nas, da postrada za nas, da iskupi sve naše grehe. Zato se i slika tako, u toj tamnoj pećini, pored Njega je Bogorodica. Samo Bogorodica, ne i pravedni Josif, koji stoji ispred pećine, jer on u tom u tom rođenju niako ne učestvuje. To je ideologija te naše ikone koju celivamo jer Bogorodica nije začela od muža nego od Duha Svetoga. Vidimo tu Josifa koji je malo smućen ali anđeo mu otkriva u snu, da se ne smućuje, da je to Dete koje se rađa, da je Ono od Duha Svetoga, da je to jedinorodni Sin Božiji. Neka bi Gospod naš sišao i u naša srca, neka naša srca budu te jasle u koje je On sišao, kad nije prezreo jasle, braćo i sestre, neće prezreti ni naša srca, samo ako ih mi malo pripremimo, ako se malo očistimo od greha. Zato i jeste ovaj post bio, da Mu pripremimo ta jasla, ne bi li On ušao u nas. Da mi onda, zajedno sa apostolom Pavlom, govorimo “Ne živim više ja, već Hristos u meni”. I to jeste cilj našeg života, oboženje, zajednica sa Hristom koju treba da uspostavimo još ovde a onda, posle smrti, kad dođe jednog dana svakog od nas da poseti a doći će sigurno, da svi nastavimo zajedno sa Hristom u Carstvu Nebeskom da slavimo tamosa svima svetima, sa Presvetom Bogorodicom, Oca i Sina i Svetoga Duha u vekove vekova, amin" rekao je između ostalog protosinđel Damjan.

Nakon osvećenja i paljenja badnjaka priređen je i vatromet. Kako je sve izgledalo možete pogledati u video prilogu koji smo pripremili sa tog mesta.


POGLEDAJTE VIDEO:


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Sveti Sava

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.