Vladika Artemije
Vladika Artemije

Episkop Artemije svetovno Marko Radosavljević rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva.
On se zamonašio nakon završetka bogoslovije 20. novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.
Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je i postdiplomske studije u Atini gde je odbranio doktorsku disertaciju sa uspehom i temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku. A zatim se povlači u manastir Crna Reka gde provodi trinaest godina i gde je gužva svakodnevno, narod redovno sluša njegove govore i tribine. Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine. Artemije je danas raščinjeni Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, zbog neslaganja i upadanja od strane raznih struktura u crkvena pitanja. Episkopski čin mu je oduzet 19. novembra 2010. godine i vraćen u čin monaha.

Prilikom posete potpredsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, episkop Artemije nije dao svoj blagoslov za Bajdenovu posetu manastiru Visoki Dečani, izdajući oštro saopštenje naslovljeno Dečani i Bondstil najpre Tadić sada Bajden. Sveti arhijerejski sabor SPC je tu odluku poništio i izrazio žaljenje zbog nje.
Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 19. novembra 2010. godine, oduzet mu je episkopski čin i vraćen je u čin običnog monaha s obrazloženjem da je zajedno sa svojim sledbenicima krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola.
Uprkos tome što mu je oduzet čin episkopa monah Artemije se predstavlja kao episkop raško-prizrenski u egzilu, oblači vladičanske odežde i služi arhijerejsku liturgiju zajedno sa svojim narodom u Crkvi Svetog Jovana u šumadijskom selu Ljuljaci.

Postoji stranica na fejsbuku Istina je samo jedna Vladika Artemije na koju je uključeno preko 20. hiljada ljudi i prate rad kao i savete Artemija. Slušajući i upijajući dušekorisne pouke i pesme, mudre umotvorine roditelja i starijih lelićana, čitajući stare verske listove i časopise koje mu je otac donosio iz crkve krepio je svoj duh, a pomažući roditeljima oko njive snažio je svoje telo.
Poučavajući se na požrtvovanosti i dobroti svoga oca crkvenjaka u Crkvi Gospodnjoj budući vladika je od malena zavoleo hram Božiji i bogosluženja, post i uzdržanje, pričešće.

Marko je kao učenik pokazivao sklonost ka narodnoj književnosti i tradiciji, i rodoljubivoj lirici. Učio je napamet obilje pesama od kojih i danas mnoge recituje. Učio je i stranice Svetoga Pisma i bogoslužbene pesme, i sveštena štiva. Vredan i bistar mališan, Marko je za vreme drugog svetskog rata odlično završio osnovnu školu u Leliću. Nižu gimnaziju je obogativši se novim znanjem Marko uspešno završio u Valjevu, a po želji roditelja i blagoslova Ćelijskog Starca upisao Pravoslavnu bogosloviju Svetog Save u Beogradu.

Rukovođen blagoslovom Ave Justina 1968. godine odlazi na postdiplomske studije u Pariz pa u Atinu skoro osam godina, gde je odbranio izuzetno doktorsku disertaciju.
Po povratku iz Elade 1977. godine postavljen je za profesora u Bogosloviji Sv.Ćirilija i Metodija u Prizrenu. 1978. godine odlazi u Crnorečku pustinju i manastir pri velikom naporu obnavlja i podiže iz ruševina. Vladika Artemije se kao prvojerarh na stradalnom Kosovu i Metohiji u najtežem vremenu po pravoslavne Srbe našao i u ulozi zastupnika i pregovarača, diplomate i pastira duhovnika, prinuđen da usled odsustva državnih organa Srbije obavlja i mnoge svetovne dužnosti kao predsednik Srpskog nacionalnog veća, ne zapostavljajući ni svoje duhovne obaveze.

Vladika Artemije kao izrazitelj molitvenog i pokajničkog poučanja i istinski ispovednik Pravoslavlja, Svetosavlja i Kosovoslavlja, iskušenjima i ometanjima on svedoči i širi dalje Evanđelje Gospodnje potvrđujući da je svaka njegova reč izrečena i napisana u stvari skraćeno Evanđelje što ga uvršćuje u sabor najdarovitijih pravoslavnih promislitelja i duhovnika našeg doba.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SandzakPress.net, 26.Sep.2017, 17:10

Ugljanin nastavlja sa vrijeđanjem muslimana i Islamske zajednice

Ugljanin nastavlja sa vrijeđanjem muslimana i Islamske zajednice

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin zatražio je danas, kako kaže, “od rukovodstva dvije islamske zajednice da predlože po dva kandidata za članove Savjeta za odnose sa vjerskim zajednicama ovog nacionalnog organa”.  BNV se diskriminatorski odnosi isključivo prema Islamskoj zajednici. Na isti način ne postupa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, iako je Vladika Artemije uspio da registruje paralelnu Pravoslavnu crkvu u Srbiji.  Također, Ugljaninova koalicija...

Detaljnije >>


Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017, 16:27

VELIKO SUĐENJE BIVŠEM EPISKOPU ARTEMIJU: Pitali su ga šta je uradio s parama za obnovu manastira, ovo je njegov odgovor!

VELIKO SUĐENJE BIVŠEM EPISKOPU ARTEMIJU: Pitali su ga šta je uradio s parama za obnovu manastira, ovo je njegov odgovor!

Raščićeni episkop SPC Artemije nastavio je danas izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra "Rade neimar" postoji uredna dokumentacija.Posle njegovog proterivanja sa KIM, dokumentacija je,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Maj.2017

Artemije tvrdi da mu je sklonjena dokumentacija kako bi ga raščinili

Artemije tvrdi da mu je sklonjena dokumentacija kako bi ga raščinili

Raščinjeni episkop SPC Artemije nastavio je izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji. Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra "Rade neimar"...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Maj.2017

BIVŠI VLADIKA NA SUDU Episkop Artemije: Dokumentacija o toršenju novca na KiM sklonjena da bi me raščinili

BIVŠI VLADIKA NA SUDU Episkop Artemije: Dokumentacija o toršenju novca na KiM sklonjena da bi me raščinili

Raščićeni episkop SPC Artemije nastavio je danas izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.. Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra "Rade Neimar" postoji uredna dokumentacija. Posle njegovog proterivanja...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 16.Apr.2017, 15:00

Vladika Artemije: Vaskršnja poslanica 2017.

Svoj duhovnoj i hristoljubivoj deci monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske U EGZILU svepobedni i radosni vaskrsni pozdrav   HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE!   „Evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu“ Kako malo reči, braćo i sestre, a kako dubok smisao. Dan kojeg stvori Gospod jeste upravo dan Njegovog slavnog Vaskrsenja, dan kada je smrt pobeđena, kada je ad razoren, kada je satana vezan gvozdenim verigama,...

Detaljnije >>

Izvor: KMnovine.com, 15.Apr.2017, 00:59

Monašenje i proslava praznika Cveti u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama 🎥

Monašenje i proslava praznika Cveti u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama  🎥

Praznik Cveti svečano je proslavljen u svim katakombama eparhije u egzilu. U manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama, prazničnu radost je Gospod uvećao za radost prvih monašenja u manastiru od njegovog osnivanja.Na bdeniju, uoči praznika, 26/8. aprila, Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G.G. Artemije zamonašio je u čin male shime iskušenike svete obitelji: Strahinju (Krstovića) i Đorđa (Radojičića), davši im monaška imena – Serafim...

Detaljnije >>

Izvor: KMnovine.com, 12.Mar.2017, 05:47

M. Novaković: Bajden nije bio jedini razlog za uklanjanje vladike Artemija sa KiM

M. Novaković: Bajden nije bio jedini razlog za uklanjanje vladike Artemija sa KiM

"Naročito je bila problematična Vladikina izjava za BBC u vreme njegove posete Americi, gde je javno „citirao“ pravo svake države na svetu da odbrani svim sredstvima deo svoje okupirane teritorije".FBR, 9 avgust 2012 (2010)Piše: Miodrag NovakovićKO JE BIO NAJVEĆA PRETNjA AMERIČKIM INTERESIMA NA KiM 2006.DEPEŠA: 06BELGRADE231, 2006-02-16 13:22:00, SENSITIVEU svojoj prepisci sa Vašingtonom američki ambasador Mur je bio posebno zabrinut zajedničkim saopštenjem (stavom) predsednika...

Detaljnije >>