Vladika Artemije
Vladika Artemije

Episkop Artemije svetovno Marko Radosavljević rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva.
On se zamonašio nakon završetka bogoslovije 20. novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.
Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je i postdiplomske studije u Atini gde je odbranio doktorsku disertaciju sa uspehom i temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku. A zatim se povlači u manastir Crna Reka gde provodi trinaest godina i gde je gužva svakodnevno, narod redovno sluša njegove govore i tribine. Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine. Artemije je danas raščinjeni Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, zbog neslaganja i upadanja od strane raznih struktura u crkvena pitanja. Episkopski čin mu je oduzet 19. novembra 2010. godine i vraćen u čin monaha.

Prilikom posete potpredsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, episkop Artemije nije dao svoj blagoslov za Bajdenovu posetu manastiru Visoki Dečani, izdajući oštro saopštenje naslovljeno Dečani i Bondstil najpre Tadić sada Bajden. Sveti arhijerejski sabor SPC je tu odluku poništio i izrazio žaljenje zbog nje.
Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 19. novembra 2010. godine, oduzet mu je episkopski čin i vraćen je u čin običnog monaha s obrazloženjem da je zajedno sa svojim sledbenicima krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola.
Uprkos tome što mu je oduzet čin episkopa monah Artemije se predstavlja kao episkop raško-prizrenski u egzilu, oblači vladičanske odežde i služi arhijerejsku liturgiju zajedno sa svojim narodom u Crkvi Svetog Jovana u šumadijskom selu Ljuljaci.

Postoji stranica na fejsbuku Istina je samo jedna Vladika Artemije na koju je uključeno preko 20. hiljada ljudi i prate rad kao i savete Artemija. Slušajući i upijajući dušekorisne pouke i pesme, mudre umotvorine roditelja i starijih lelićana, čitajući stare verske listove i časopise koje mu je otac donosio iz crkve krepio je svoj duh, a pomažući roditeljima oko njive snažio je svoje telo.
Poučavajući se na požrtvovanosti i dobroti svoga oca crkvenjaka u Crkvi Gospodnjoj budući vladika je od malena zavoleo hram Božiji i bogosluženja, post i uzdržanje, pričešće.

Marko je kao učenik pokazivao sklonost ka narodnoj književnosti i tradiciji, i rodoljubivoj lirici. Učio je napamet obilje pesama od kojih i danas mnoge recituje. Učio je i stranice Svetoga Pisma i bogoslužbene pesme, i sveštena štiva. Vredan i bistar mališan, Marko je za vreme drugog svetskog rata odlično završio osnovnu školu u Leliću. Nižu gimnaziju je obogativši se novim znanjem Marko uspešno završio u Valjevu, a po želji roditelja i blagoslova Ćelijskog Starca upisao Pravoslavnu bogosloviju Svetog Save u Beogradu.

Rukovođen blagoslovom Ave Justina 1968. godine odlazi na postdiplomske studije u Pariz pa u Atinu skoro osam godina, gde je odbranio izuzetno doktorsku disertaciju.
Po povratku iz Elade 1977. godine postavljen je za profesora u Bogosloviji Sv.Ćirilija i Metodija u Prizrenu. 1978. godine odlazi u Crnorečku pustinju i manastir pri velikom naporu obnavlja i podiže iz ruševina. Vladika Artemije se kao prvojerarh na stradalnom Kosovu i Metohiji u najtežem vremenu po pravoslavne Srbe našao i u ulozi zastupnika i pregovarača, diplomate i pastira duhovnika, prinuđen da usled odsustva državnih organa Srbije obavlja i mnoge svetovne dužnosti kao predsednik Srpskog nacionalnog veća, ne zapostavljajući ni svoje duhovne obaveze.

Vladika Artemije kao izrazitelj molitvenog i pokajničkog poučanja i istinski ispovednik Pravoslavlja, Svetosavlja i Kosovoslavlja, iskušenjima i ometanjima on svedoči i širi dalje Evanđelje Gospodnje potvrđujući da je svaka njegova reč izrečena i napisana u stvari skraćeno Evanđelje što ga uvršćuje u sabor najdarovitijih pravoslavnih promislitelja i duhovnika našeg doba.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 04.Dec.2020, 11:13

Obustavljen sudski proces protiv pokojnog vladike Artemija

Obustavljen sudski proces protiv pokojnog vladike Artemija

Predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu Marina Anđelković naložila je juče donošenje rešenja o obustavi sudskog...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 30.Nov.2020, 12:27

Džim Džatras ponovo svedoči 3. decembra

Džim Džatras ponovo svedoči 3. decembra

Sudski proces koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu po krivični predmetima spojenim 28. decembra 2015. nastaviće se i posle smrti vladike Artemija protiv ostalih optuženih - direktora nekadašnjeg Eparhijskog...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 24.Nov.2020, 13:57

Stamatović: Vladika Artemije vratio pravoslavni život na Kosovo

Stamatović: Vladika Artemije vratio pravoslavni život na Kosovo

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da je nekadašnji vladika raško-prizrenski Artemije, koji je nedavno preminuo od posledica infekcije korona virusom, "vratio pravoslavni život na Kosovu i Metohiji" i ostavio "dubok trag" u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).Stamatović je naveo da je Artemije "u teškim danima za srpski narod u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini stajao na čelu sveštenstva i naroda u odbrani naših svetinja i ognjišta"."Kao duhovno čedo svetog oca Justina...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Nov.2020, 18:21

Sahranjen raščinjeni vladika Artemije VIDEO

Sahranjen raščinjeni vladika Artemije VIDEO

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije sahranjen je danas u rodnom selu Lelić kod Valjeva.. On je sahranjen u manastiru Nova Nikeja, koji je inače bio njegova zadružbina. Artemije je preminuo u 85. godini od posledica koronvariusa. Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve. Artemije (Marko) Radosavljević rođen je...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 23.Nov.2020

U manastiru Nova Nikeja u Leliću sahranjem vladika Artemije

U manastiru Nova Nikeja u Leliću sahranjem vladika Artemije

Bivši episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) sahranjen je juče u rodnom Leliću u manastiru Nova Nikeja, sedištu Eparhije raško-prizrenske u egzilu.

Detaljnije >>

Izvor: KMnovine.com, 22.Nov.2020, 23:52

Upokojenje, opelo i biografija Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G. G. dr Artemije (Radosavljević)

Upokojenje, opelo i biografija Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G. G. dr Artemije (Radosavljević)

Upokojio se u Gospodu Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G. G. dr Artemije (Radosavljević) U subotu, na Aranđelovdan, 21. novembra 2020. godine u 14:10 časova u Valjevu, posle kraće bolesti, upokojio se u Gospodu Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G. G. dr Artemije (Radosavljević), naš duhovni otac i episkop. U jutarnjim časovima preosvećeni vladika se pričestio presvetim Tajnama Hristovim.Sveta zaupokojena Liturgija povodom upokojenja...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Nov.2020

Sutra sahrana raščinjenog vladike Artemija

Raščinjeni episkop raško - prizrenski u egzilu Artemije (Marko Radosavljević) biće sahranjen u ponedeljak u svojoj zadužbini, manastiru Nova Nikeja, u Leliću kod Valjeva.

Detaljnije >>