Kosovo dobilo preporuku za prijem u UNESCO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo dobilo preporuku za prijem u UNESCO

Izvršni savjet Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) dao je preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Konačna odluka će biti donesena na Glavnoj konferenciji idućega mjeseca.

Sjednica održana u srijedu, 21. listopada, bila je za kratko prekinuta, jer su predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili odlaganje sjednice, ali je predsjednik Izvršnog savjeta, Mohamed Sameh Amr inače egipatski ambasador, zahtjev odbio navodeći da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << inicijativa zakasnjela.

Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova. Zahtjev za prijem Kosova u UNESCO formalno je podnijela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. Medju članicama izvršnog savjeta od zemalja s prostora nkedašnje Jugoslavije trenutno su Makedonija i Crna Gora.

Kosovski šef diplomacije Hašim Tači na svom je Twitteru napisao da je 27 članica glasalo za, a 14 protiv i 14 suzdržano. Odluka je izvršnom savjetu donosi se većinom glasova.

U prijedlogu prihvaćene odluke navodi se da Izvršni savjet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvaća temelje UNESCO-a i da je spremno ispunjavati obaveze koje proističu iz članstva, te će sudjelovati u troškovima agencije".

Zamjenik kosovskog šefa diplomacije Petrit Seljimi izjavio je da su kosovski zvaničnici dali UNESCO-u pisane garancije da ni na koji način neće mijenjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu.

Trenutno su četiri spomenika na Kosovu na listi kulturne baštine UNESCO-a, - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

No, valja znati da konačnu odluku donosi Generalna konferencija UNESCO-a koja zasjeda od 3. do 18. novembra.

Nju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Palestina, je najmladja članica UNESCO-a i to od 29. novembra 2012, iako nije članica Svjetske organizacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.