Odluka o ulasku Kosova u Unesko je na vladama

Izvor: Akter, 22.Okt.2015, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o ulasku Kosova u Unesko je na vladama

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano kazala je danas da je odluka o ulasku Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) na vladama država članica, a da UN stvara uslove za slobodni dijalog.

"UN stvara mesto i platformu za dijalog, a onda je na vladama je da razgovaraju i odluče kako žele dalje, naravno uz poštovanje kulture", kazala je Vojačkova-Solorano, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Izvršni savet Uneska usvojio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << juče u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Za preporuku o prijemu Kosova upućenu Generalnoj konferenciji Uneska glasalo je 27 zemalja, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Izvršni savet ima 58 članica, a odluke se donose većinom glasova.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

Konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo Uneska donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.