Kosovo: Konstitutivna sednica 17. jula

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Konstitutivna sednica 17. jula

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zakazala je konstitutivnu sednicu kosovske skupštine za 17. jul, saopšteno je u ponedeljak iz njenog kabineta.

Zakazala konstitutivnu sednicu kosovske skupštine za 17. jul: Atifete Jahjaga

 

"Sve mere predsednice Republike Kosovo će biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i zakonima na snazi i nakon kosntituisanja Skupštine predsednica će u Skupštinu poslati i predlog o mandataru za sastav Vlade Kosova", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << navodi se u saopštenju.

 

Među pravnim stručnjacima na Kosovu ima različitih mišljenja o tome ko treba da bude kandidat za predsednika vlade i Skupštine Kosova - Demokratska partija Kosova koja je osvojila najviše glasova na izborima ili koalicija nekoliko opozicionih stranaka koje zajedno imaju više mandata od DPK.

 

U međuvremenu Jahjaga je početkom prošle sednice dobila intepretaciju Ustavnog suda prema kojem mandat za formiranje Vlade prvo treba da dobije partija ili predizborna koalicija koja je osvojila najviše mesta, odnosno u konkretnom slučaju DPK.

 

Ako u prvom pokušaju madatar ne uspe da obezbedi potreban broj od 61 glasa za formiranje Vlade onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata.

 

Međutim, Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.

 

Ako se u oba pokušaja ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade onda je predsednica Kosova dužna da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština bez vlade do jeseni?

Izvor: B92, 08.Jul.2014, 10:26

Priština -- Ukoliko pitanje izbora predsednika kosovskog parlamenta završi na Ustavnom sudu, Priština bi mogla do jeseni da ostane bez vlade, piše dnevnik Koha Ditore...Presednica Atifete Jahjaga odlučila je, naime, u ponedeljak da konstituivna sednica kosovske skupštine bude održana 17. jula...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.