JEDNO KOSOVO DVE VLASTI

Izvor: Kurir, 21.Dec.2011, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDNO KOSOVO DVE VLASTI

BEOGRAD - Svaki zakon da potpišu dva čoveka! Dvojni suverenitet kao rešenje za problem Kosova, što je nedavno kao ideju izneo predsednik Srbije Boris Tadić, značio bi zajedničko prisustvo institucija Beograda i Prištine na severu Kosova, postojanje srpskih škola i bolnica i zakone koje bi potpisali i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine. Granice bi ostale onakve kakve jesu, a Srbija ne bi morala da prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nezavisnost Kosova.

BEOGRAD - Svaki zakon da potpišu dva čoveka!

Dvojni suverenitet kao rešenje za problem Kosova, što je nedavno kao ideju izneo predsednik Srbije Boris Tadić, značio bi zajedničko prisustvo institucija Beograda i Prištine na severu Kosova, postojanje srpskih škola i bolnica i zakone koje bi potpisali i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine. Granice bi ostale onakve kakve jesu, a Srbija ne bi morala da prizna nezavisnost Kosova.

Prema mišljenju profesora FPN Predraga Simića, „dvojni suverenitet“ je legitiman predlog, ali teško izvodljiv.

- U Andori to izgleda tako da svaki zakon potpisuju dva čoveka, konkretno predsednik Francuske, a sa španske strane biskup. To jeste legitiman predlog za Kosovo, samo nisam siguran koliko stavovi Angele Merkel ostavljaju prostora za to - kaže Simić, i dodaje da je dodatni problem to što su se u celu priču umešali Nemci, sa albanske strane, i Rusi, sa srpske.

- Sumnjam da bi Albanci pristali na ovaj predlog. Uveren sam da bi ovakvo rešenje bilo moguće samo ako bismo mi, čak i u ovoj nemogućoj situaciji, nastavili proces evropskih integracija i ako bi se EU oporavila i konkretnije pozabavila ovim problemom - uveren je Simić.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je predlog ostvariv samo ako Srbija na izborima dobije jaku i stabilnu vladu.

- To važi i za albansku stranu, jer ova njihova vlast je sklona padu. Ovakvi dogovori ne započinju se s nestabilnom vladom, ali ni u poslednjoj godini mandata - kaže Ivanović.

On je uveren da bi razgovori o dvojnom statusu za sever Kosova morali da uključe i pregovore o statusu celog Kosova.

Vlasi: Albancima ideja neprihvatljiva

Analitičar iz Prištine Azem Vlasi kaže da ideja o dvojnom suverenitetu nije dobra i da je Albanci neće prihvatiti.

- Kosovo je nezavisno, i to je priznalo 85 zemalja, a i one koje ga nisu priznale to ne čine zbog svojih unutrašnjih problema. Samo Srbija to ne može da prihvati. Ne vidim kako bi bilo šta što predsednik Srbije Boris Tadić predlaže moglo da se sprovede u praksi.

Uostalom, on je rekao da će diplomatskim putem učiniti sve da sačuva Kosovo, pa evo, neka učini. Neka nagovori nas Albance da se odreknemo svog suvereniteta - poručuje Vlasi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.