Istraživanje o poverenju Srba na kosovu i Metohiji u institucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 19:03

Istraživanje o poverenju Srba na kosovu i Metohiji u institucije

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji uglavnom nemaju poveranja u kosovsku policiju i sudstvo, a mnogi su naveli da imaju negativnu interakciju sa kosovskom policijom, jer ponekad nisu u stanju da sa njima komuniciraju na srpskom jeziku, što je jedno od ustavom garantovih prava.

To je jedan od nalaza istraživanja "Prava zajednica na Kosovu", koje se bavi pravima nevećinskih zajednica na KiM, a koji su sproveli NVO AKTIV i Centar za prava manjinskih zajednica, u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << inicijative OPEN Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Izvršni direktor Centra za manjinska prava Darko Dimitrijević rekao je na onlajn predstavljanju rezultata da su u istraživanju uglavnom Srbi južno od Ibra rekli da imaju direktne probleme sa institucijama u opštinama koje su većinski albanske, dok žitelji sa severa jesu svesni svojih problema, ali mnogi od njih nisu ih lično iskusili.

"Žitelji severnih opština više govore o pozitivnijoj interakciji sa institucijama, posebno sa lokalnim nivoom vlasti, od onih koji žive južno od Ibra", rekao je Dimitrijević.

Naveo je da oni u opštinama sa albanskom većinom imaju najviše problema u komunikaciji sa institucijama i pristupu uslugama i informacijama na srpskom jeziku, kao i da su institucije uglavnom nezainteresovane da im omoguće pristup tim uslugama.

"Kosovska skupština je izdvojena kao telo koje neprestano krši zakon o upotrebi jezika. Kancelarija predsednika je u prošlosti predstavljala pozitivan primer institucije koja poštuje pravo na upotrebu jezika", rekao je Dimitrijević.

Naveo je i kao veliki problem ostvarivanje imovinskih prava, kao i to što javne institucije nisu tehnički opremljene za potpuno poštovanje prava na jezik.

Dimtrijević je naveo da građani uglavnom imaju pozitivna iskustva u slučajevicma kada su se obratili ombudsmanu i da su od te institucije dobili adekvatnu pomoć i podršku.

Kaže da građani često ne poznaju zakon i nisu im poznati mehanizmi koje imaju na raspolaganju za zaštitu svojih prava i nisu spremni da se o njima informišu.

"Primećeno je da su mladi pasivni kad je u pitanju borba za prava zajednice, a tako je opisana i zajednica kosovskih Srba, jer ima slučajeva kada su potpuno nezainteresovani da isteraju pravdu i da se bore za svoja prava, što je još jedan od nalaza istraživanja", rekao je Dimtrijević.

Borjni su, kaže, primeri drastičnog kršenja zakona, a ispitanici su naglasili činjenicu da institucije nemaju kapaciteta da implementiraju zakone, posebno zakon o upotrebi jezika.

Naveo je da većina ispitanika smatra da su problemi rešivi, ali da nema političke volje ni kod kosovskih Albanaca, ni kod kosovskih Srba da se njima bave i da ih sistemski reše.

Među preporukama koje su istraživači dali su, kaže Dimitrijević, ažuriranje podataka na sajtovima institucija na srpskom jeziku i ostvarivanje bolje veze između medija na srpskom jeziku i institucija vlasti.

Šef kancelarije za prakticne politike, NVO AKTIV Kejleb Vau rekao je da su prava nevećinskih zajednica na KiM obimna, ali da je pitanje koliko se ona sprovode u praksi i do koje mere pripadnici srpske zajednice veruju da su im prava zaštićena u svakodnevnoj institucionalnoj praksi.

"Rezultati istraživanja bili su mešoviti. Ustanovili smo da postoji nedostatak poverenja ne samo prema institucijama, već i mogućnosti i sposobnosti političkih predstavnika bez obzira na njihovu nacionalnost da aritkulišu i zaštite interese zajednice", rekao je Vau.

Profesor na prištinskom univerzitetu na Katedri za preventivnu medicinu, higijenu i ekologiju

Aleksandar Ćorac kaže da su svi zakoni na KiM samo dokument i da oni nisu usvojeni kao želja i volja albanske većine, nego kao pritisak međunarodnog faktora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pripadnici srpske zajednice na KiM se izjasnili: "Nemamo poverenja"

Izvor: B92, 17.Jun.2021

Beograd -- Pripadnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji uglavnom nemaju poveranja u kosovsku policiju i sudstvo, nalaz je istraživanja "Prava zajednica na Kosovu"...Mnogi su naveli da imaju negativnu interakciju sa kosovskom policijom, jer ponekad nisu u stanju da sa njima komuniciraju na srpskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.