Pripadnici srpske zajednice na KiM se izjasnili: "Nemamo poverenja"

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji uglavnom nemaju poveranja u kosovsku policiju i sudstvo, nalaz je istraživanja "Prava zajednica na Kosovu".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

20:37

Pripadnici srpske zajednice na KiM se izjasnili:
EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Mnogi su naveli da imaju negativnu interakciju sa kosovskom policijom, jer ponekad nisu u stanju da sa njima komuniciraju na srpskom jeziku, što je jedno od ustavom garantovih prava.

Nevladina organizacija AKTIV i Centar za prava manjinskih zajednica, u okviru inicijative OPEN Kosovske fondacije za otvoreno društvo, sprovela je istraživanje "Prava zajednica na Kosovu", koje se bavi pravima nevećinskih zajednica na KiM.

Izvršni direktor Centra za manjinska prava Darko Dimitrijević rekao je na onlajn predstavljanju rezultata da su u istraživanju uglavnom Srbi južno od Ibra rekli da imaju direktne probleme sa institucijama u opštinama koje su većinski albanske, dok žitelji sa severa jesu svesni svojih problema, ali mnogi od njih nisu ih lično iskusili.

"Žitelji severnih opština više govore o pozitivnijoj interakciji sa institucijama, posebno sa lokalnim nivoom vlasti, od onih koji žive južno od Ibra", rekao je Dimitrijević.

Naveo je da oni u opštinama sa albanskom većinom imaju najviše problema u komunikaciji sa institucijama i pristupu uslugama i informacijama na srpskom jeziku, kao i da su institucije uglavnom nezainteresovane da im omoguće pristup tim uslugama.

"Kosovska skupština je izdvojena kao telo koje neprestano krši zakon o upotrebi jezika. Kancelarija predsednika je u prošlosti predstavljala pozitivan primer institucije koja poštuje pravo na upotrebu jezika", rekao je Dimitrijević.

Naveo je da većina ispitanika smatra da su problemi rešivi, ali da nema političke volje ni kod kosovskih Albanaca, ni kod kosovskih Srba da se njima bave i da ih sistemski reše.

Šef kancelarije za prakticne politike, NVO AKTIV Kejleb Vau rekao je da su prava nevećinskih zajednica na KiM obimna, ali da je pitanje koliko se ona sprovode u praksi i do koje mere pripadnici srpske zajednice veruju da su im prava zaštićena u svakodnevnoj institucionalnoj praksi.

"Rezultati istraživanja bili su mešoviti. Ustanovili smo da postoji nedostatak poverenja ne samo prema institucijama, već i mogućnosti i sposobnosti političkih predstavnika bez obzira na njihovu nacionalnost da aritkulišu i zaštite interese zajednice", rekao je Vau.

Profesor na prištinskom univerzitetu na Katedri za preventivnu medicinu, higijenu i ekologiju Aleksandar Chorac kaže da su svi zakoni na KiM samo dokument i da oni nisu usvojeni kao želja i volja albanske većine, nego kao pritisak međunarodnog faktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: