Haradinaj ostaje u Sloveniji dok se ne razjasni da li je poternica važeća

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jun.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj ostaje u Sloveniji dok se ne razjasni da li je poternica važeća

LJUBLJANA - Saslušanje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je popodne priveden na ljubljanskom aerodromu po srpskoj poternici iz 2004. godine, završeno je nešto posle 19 sati.

Haradinaj je napustio sud i odvezao se automobilom Ambasade Kosova u Ljubljani, ali se još uvek nalazi u Sloveniji. Prema informacijama iz Ljubljane do kojih je došao SEEbiz, Haradinaj treba da ostane u Sloveniji do okončanja postupka.

Slovenačka policija navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da je poternica Srbije važeća. Stoga nije jasno po kom osnovu je sud odlučio da ga pusti na slobodu.

Sam Haradinaj je na sudu izjavio da će “dobrovoljno” ostati u Sloveniji dok se situacija s važnošću poternice ne razjasni.

Stotinak ljudi okupilo se ispred ambasade Slovenije u Prišini tražeći hitno oslobađanje Haradinaja i javno izvinjenje slovenačkog ambasadora.

Haradinaj je za TV Klan Kosova ranije negirao da je uhapšen, već je rekao da je samo priveden po, inače, kako tvrdi, nevažećoj srpskoj poternici iz 2006. godine.

Haradinaj je za agenciju KosovaPres rekao da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa, kako se navodi, vlastima Srbije, prenosi Tanjug.

"Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena osim na ovom u Ljubljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema. Ali, ovi (Slovenci) su isti kao i oni (Srbi), njihova braća", rekao je Haradinaj.

Lider ABK će, navodi agencija, ostati na aerodromu u Ljubljani još nekoliko časova dok ne bude završena kompletna procedura.

Haradinaj jeuhapšen popodne na aerodromu u Ljubljani po povratku iz Berlina, a na osnovu poternice koju je izdala Srbija 2006. godine.

ABK je zatražila hitno oslobađanje Haradinaja i smatra da je reč o namernoj akciji.

Alijansa smatra i da je srpska poternica "blaćenje i napad" na Haradinaja koji su, kako navode, do sada nekoliko puta demaskirani i demantovani na razne načine.

Portal lista navodi da slovenačke vlasti nisu zvanično saopštile vest o hapšenju Haradinaja niti su o tome obavestili kosovske vlasti.

U međuvremenu portal Koha.net saznaje da je međunarodna poternica Srbije za Haradinajem i dalje u sistemu slovenačke policije među ostalim poternicama, pa se, kako tvrde, očekuje da će lider ABK biti oslobođen čim "poternica bude izbrisana".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kosova Artan Behrami izjavio je da su kosovske vlasti, preko predstavništva u Sloveniji, obaveštene o hapšenju lidera Alijanse za budućnost Kosova na ljubljanskom aerodromu.

Kako je preneo portal Albeu.com, Behrami je za Klan Kosova rekao da su u komunikaciji sa slovenačkom policijom razjašnjene okolnosti vezane za privođenje Haradinaja.

Behrani je rekao da ova stvar razjašnjava i da se nada da će ubrzo biti rešeno.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.