Haradinaj: Kosovo će postupiti po nalozima istrage o trgovini organima

Izvor: Press, 22.Jul.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Kosovo će postupiti po nalozima istrage o trgovini organima

U intervju za "Express", upitan kakav je njegov komentar posete Klinta Vilijamsona Kosovu i najave da će biti podignutih optužnica, Haradinaj je rekao da je Kosovo preuzela obaveze da ispuni sve zakonske obaveze koje proizilaze iz toga i da je to odlučila i skupština Kosova.

Vlijamson je juče u Prištini razgovarao s predsednicom Atifetom Jahjagom, zamenikom premijera Hajredinom Kučijem i ministrima unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i odbrane, Bajramom Redžepijem i Agimom Čekuom, kojima je u kratkim crtama predstavio svoje nalaze.

On se, međutim, nije sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javila je agencija Indeksonline, bliska vladi Kosova.

Vilijamson je, prema navodima prištinske štampe, u martu ispitivao Tačija u vezi sa istragom.

List "Koha ditore" tvrdi danas da je Vilijamson našao dokaze za odgovornost najmanje 10 bivših pripadnika OVK za ratne zločine nad civilima, uglavnom Srbima, ali ne i dovoljno dokaza koji bi podržali optužnicu za trgovinu organima.

Protiv nekih pripadnika OVK, uključujući i dva visoka oficira, biće podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, ali po pojedinačnoj, a ne komandnoj odgovornosti, te se očekuje da Tači biti oslobođen krivične odgovornosti.

Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.