Jahjaga: Kosovo će ispuniti obaveze

Izvor: B92, 21.Jul.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Kosovo će ispuniti obaveze

Priština -- Atifete Jahjaga prenela šefu specijalnog tima za istragu trgovine organima Klintu Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze da bi se okončala istraga.

U saopštenju iz kabineta kosovske predsednice rečeno je da je ona rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojačali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jahjaga je rekla da je skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.

Ona je kazala da je angažovana na tome da pristup Kosova bude sveobuhvatan i da istraga koja će proizaći iz izveštaja Saveta Evrope nije pokušaj da se sudi ratu nego način da se istraže eventualni individualni zlocini.

Jahjaga je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči s ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze s odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson koji se danas nalazi u posetu Kosovu zahvalio se Jahjagi za podršku koju daje Specijalnoj istražnoj jedinici, navedeno je u saopštenju.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izveštaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson biće objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Vilijamson se sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izveštaju o istrazi, ali je diskutovao s njima o koracima koje treba preduzeti, kao što su ustavne promene i donošenje sporazuma o saradnji s trećim državama.

Očekivalo se da se Vilijamson sastane i s odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Vilijamson je okončao današnju posetu Prištini, a nije se sastao s odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeks onlajn.

Izvori Indeks onlajn iz vlade Kosova su rekli da su Vilijamsona interesovale pripreme kosovskih institucija za zakonske i ustavne promene kako bi ispunile što brže sve uslove za funkcionisanje Specijalnog suda za ratne zločine koji treba da se formira odmah nakon konstituisanja novih institucija Kosova.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izveštaj međunarodnih istražitelja, kojima rukovodi Vilijamson, biće objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jahjaga podržava istragu o organima

Izvor: Akter, 21.Jul.2014

Šef specijalnog tima koji istražuje tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson sastao se u Prištini sa predsednicom Atifete Jahjagom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.