Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnici s juga Kosova podržali kolege sa severa

Gradonačelnici Štrpca, Gračanice, Raniluga, Novog Brda, Klokota i Parteša saopštili su da u potpunosti podržavaju način na koji su predsednici četiri opštine sa severa Kosova rešili da se "odupru grubom i necivilizacijskom uskraćivanju elementarnih egzistencijalnih prava" Srba na Kosovu.

"Svi Srbi na Kosovu i Metohiji su jednako izloženi pogubnim posledicama takvog neodgovornog poteza Prištine, i zato je naš vapaj za pomoć jedinstven. Iako nećemo preduzeti iste mere >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zbog različitih okolnosti u kojima živimo, i mi ćemo se solidarno boriti da prestane diskriminacija i kršenje ljudskih prava našeg naroda usled uvođenja 100 odsto takse na proizvode iz centralne Srbije, čime se na najdirektniji način guši pravo na opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju grradonačela šest opština koje je kasno sinoć dostavljeno medijima.

Prema njihovim navodima, gradonačelnici u srpskim opštinama na severu Kosova su doneli potpuno ispravnu odluku, "sagledavajući najbolje načine da se na Prištinu izvrši efikasan pritisak da opozove mere zbog kojih svi trpimo jednaku štetu".

"Srbi sa Kosova i Metohije su ujedinjeni su u želji da odbrane svoje pravo na postojanje na vekovnim ognjištima i u narednim danama nastavićemo da se konsultujemo i da delujemo sinhronizovano sa našim kolegama i prijateljima sa severa, odlučni da se za osnovna prava našeg naroda borimo zajednički i u jedinstvenom frontu", poručuje se u saopštenju.

Čelnici četiri opštine sa severa Kosova podneli su u utorak ostavke zbog, kako su naveli, "kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba" na Kosovu od prištinskih vlasti.

Ostavke su na vanrednim sednicama skupština opština podneli gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsednik opštine Zvečan Vučina Janković i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.