Evropska petorka još odoleva

Izvor: Večernje novosti, 02.Feb.2016, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska petorka još odoleva

OKO pet članica Eropske unije, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ponovo se steže obruč da promene svoj stav, a poslednji u nizu pritisaka je rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se ove države otvoreno pozivaju da priznaju Kosovo kao državu. Kako za "Novosti" kaže šef diplomatije Ivica Dačić, jedan od prioriteta Srbije je da Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija i Kipar ostanu pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << svojim sadašnjim pozicijama: - Ove države izložene su velikim pritiscima, posebno Grčka i Rumunija. Sutra ću se u Sofiji, na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, sresti sa kolegama iz Atine i Bukurešta, i to će biti prilika da još jednom zatražim podršku briselskom dijalogu, kao statusno neutralnom i jedinom načinu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Politička dešavanja poslednjih meseci u Prištini, koja karakteriše nasilje, idu u prilog tome da je dijalog jedini put. Srbija sa sigurnošću može da računa da Kipar, Slovačka i Španija ostaju čvrsto pri stavu da ne priznaju nezavisnost Kosova. Ambasadorka Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova poručila je za "Novosti" da, kao što je mnogo puta ponavljano i izjavljivano od strane zvaničnika iz Bratislave, pozicija ove zemlje u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova ostaje na snazi: - Razvoj političke situacije na Kosovu, a posebno najnovija dešavanja koja karakterišu akti nasilja, doveli su Kosovo u fokus i prvi plan mnogih rasprava unutar EU i van nje. Nemamo nikakve rezerve kada u razgovorima sa našim partnerima diskutujemo o položaju Slovačke i objašnjavamo naš stav. Ambasador Kipra u Srbiji Konstantinos Elijades takođe nam kaže je njihova pozicija dobro poznata: - Naš stav je u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i relevantnim zaključcima Saveta EU. Kiparska pozicija mogla bi da bude revidirana samo u slučaju postizanja konačnog, obostrano prihvatljivog političkog sporazuma dve strane, koji bi odobrio Savet bezbednosti. Rumunski predsednik Klaus Verner Johanis je tokom zvanične posete Beogradu srpskom vrhu čvrsto obećao da Bukurešt neće menjati svoj stav. Dačić očekuje da će sutra u Sofiji to potvrditi i njihov šef diplomatije Lazar Komanesku, a da će slična uveravanja dobiti i od grčkog kolege Nikosa Kocijasa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ministri diplomatije jugoistočne Evrope o izbegličkoj krizi

Izvor: Beta, 02.Feb.2016

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) održava se danas u Sofiji posvećen rešavanju izbegličke krize tokom koga treba da bude usvojena zajednička izjava o suočavanju sa tim problemom.Pored šefa bugarske diplomatije Danijela Mitova, koji je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.