Ekspres: Pompeo i Grenel odbili da se sastanu sa Kurtijem

Izvor: RTS, 15.Feb.2020, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspres: Pompeo i Grenel odbili da se sastanu sa Kurtijem

Nedavnim izjavama o dva sporazuma postignuta sa Beogradom, uz insistiranje na taksi ili reciprocitetu, kosovski premijer Aljbin Kurti krenuo je u direktnu konfrontaciju sa SAD, a to za prvu posledicu ima odbijanje visokih zvaničnika američke administracije Majka Pompea i Ričarda Grenela da se sastanu sa njim u Minhenu, piše prištinski portal "Ekspres".
Prema izvoru sa samita u Minhenu, portal navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je svojim stavovima Kurti zatvorio vrata glavnog kosovskog saveznika.
Štaviše, izvori su rekli da nijedan visoki američki zvaničnik neće da se sastane sa Kurtijem bez ukidanja takse na srpsku robu.
Prema istim izvorima, Kurti je juče zatražio da se sastane sa američkim državnim sekretarom Pompeom i ambasadorom Grenelom, ali njihov odgovor je bio negativan.
"Dakle, ne", rekao je izvor Ekspresa i dodao "da niko ne može da naruši proces dijaloga".
"Ni ambasador Grenel i niti ijedan drugi visoki američki zvaničnik neće da se sastanu sa Kurtijem bez uklanjanja 100 odsto takse na srpsku robu", piše Ekspres.
Dok se Kurti usprotivio sporazumu o železnici, njegovi partneri u vladi iz DSK su to pozdravili.
Danas u Minhenu, Kurtijev zamenik, Avdulah Hoti, sastao se sa ambasadorom Grenelom, dok je ambasadaor juče odbio da se sastane sa Kurtijem.
"Danas sam se sastao sa ambasadorom Grenelom i drugim američkim zvaničnicima. Razgovarali smo o važnim procesima kojima moramo odmah da se pozabavimo kao nova vlada", objavio je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.
"Uverio sam ga da ćemo biti pouzdan partner u ovom procesu normalizacije odnosa sa susednom Srbijom, sa krajnjim ciljem međusobnog priznavanja. Uveravao sam ga da nova vlada neće smanjiti svoje odgovornosti u ovom procesu i da smo u potpunosti posvećeni napretku", napisao je Hoti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji na Kosovu: Pompeo i Grenel neće da pričaju sa Kurtijem dok ne ispuni jedan zahtev

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2020

Izvori prištinskog dnevnika Gazeta Ekspres sa Minhenske konferencije govore o tome kako je Kurti zatvorio vrata glavnim kosovskim saveznicima Svojim nedavnim izjavama o dva sporazuma postignuta sa Srbijom, uz insistiranje na taksama ili reciprocitetu premijer tzv. Kosova Aljbin...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.