Ekspres: Pompeo i Grenel odbili da se sastanu sa Kurtijem

Nedavnim izjavama o dva sporazuma postignuta sa Beogradom, uz insistiranje na taksi ili reciprocitetu, kosovski premijer Aljbin Kurti krenuo je u direktnu konfrontaciju sa SAD, a to za prvu posledicu ima odbijanje visokih zvaničnika američke administracije Majka Pompea i Ričarda Grenela da se sastanu sa njim u Minhenu, piše prištinski portal "Ekspres".

Prema izvoru sa samita u Minhenu, portal navodi da je svojim stavovima Kurti zatvorio vrata glavnog kosovskog saveznika.

Štaviše, izvori su rekli da nijedan visoki američki zvaničnik neće da se sastane sa Kurtijem bez ukidanja takse na srpsku robu.

Prema istim izvorima, Kurti je juče zatražio da se sastane sa američkim državnim sekretarom Pompeom i ambasadorom Grenelom, ali njihov odgovor je bio negativan.

"Dakle, ne", rekao je izvor Ekspresa i dodao "da niko ne može da naruši proces dijaloga".

"Ni ambasador Grenel i niti ijedan drugi visoki američki zvaničnik neće da se sastanu sa Kurtijem bez uklanjanja 100 odsto takse na srpsku robu", piše Ekspres.

Dok se Kurti usprotivio sporazumu o železnici, njegovi partneri u vladi iz DSK su to pozdravili.

Danas u Minhenu, Kurtijev zamenik, Avdulah Hoti, sastao se sa ambasadorom Grenelom, dok je ambasadaor juče odbio da se sastane sa Kurtijem.

"Danas sam se sastao sa ambasadorom Grenelom i drugim američkim zvaničnicima. Razgovarali smo o važnim procesima kojima moramo odmah da se pozabavimo kao nova vlada", objavio je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

"Uverio sam ga da ćemo biti pouzdan partner u ovom procesu normalizacije odnosa sa susednom Srbijom, sa krajnjim ciljem međusobnog priznavanja. Uveravao sam ga da nova vlada neće smanjiti svoje odgovornosti u ovom procesu i da smo u potpunosti posvećeni napretku", napisao je Hoti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво